Djeca atomske bombe

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
原爆の子
Režija Kaneto Shindo
Scenario Kaneto Shindo
Uloge Nobuko Otowa
Muzika Akira Ifukube
Fotografija Takeo Itō
Montaža Zenju Imaizumi
Datum(i) premijere
6. august 1952 (1952-08-06)
Trajanje 97 min.
Zemlja  Japan
Jezik japanski

Djeca atomske bombe (原爆の子 Genbaku no Ko?), u svijetu poznatiji pod naslovom Djeca Hiroshime, je japanski crno-bijeli igrani film snimljen 1952. godine u režiji Kanetoa Shinda, poznat kao prvi japanski film koji je za temu imao nuklearno bombardiranje Hiroshime.

Protagonistica, čiji lik tumači Nobuko Otowa, je učiteljica iz Hiroshime koja je za vrijeme napada radila na otoku u Unutrašnjom japanskom moru. Radnja prikazuje kako se nekoliko godina kasnije vraća kako bi posjetila grobove porodice, te pri tome sreće svoje nekadašnje poznanike i učenike te ima prilike vidjeti kako se oni još uvijek bore sa posljedicama napada kao što su opekotine, sterilitet ili radijacijska bolest.

Shindo, koji je i sam bio rodom iz Hiroshime, je dugo vremena nastojao snimiti film o toj temi, ali mu je to, kao i drugim japanskim sineastima, priječila cenzura američkih okupacijskih vlasti. Tek kada je okupacija službeno prestala, Shindo je mogao snimiti film. Pri tome je koristio autentične lokacije, česo koristeći tehnike koje će postati poznate kao tzv. gerilska kinematografija. U filmu se inzistiralo na autentičnosti, pa se tako u njemu pojavljuje veliki dio dokumentarnih scena, a žrtve napada kao naturščici tumače sami sebe. Film je sljedeće godine prikazan na Kanskom festivalu gdje je izazvao posebnu pažnju, prije svega zbog nastojanja da se u njemu zadrži vedri i humani ton, odnosno izbjegne gorčina i samosažaljenje. Zahvaljujući njemu je Shindo postao jedno od velikih imena japanske kinematografije.


Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Hideji Ōtaki at Movie Walker

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]