Coordinates: 36°18′N 5°44′E / 36.300°N 5.733°E / 36.300; 5.733

Djémila

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

36°18′N 5°44′E / 36.300°N 5.733°E / 36.300; 5.733

Djémila
Svjetska baštinaUNESCO
Alžir
Registriran:1982. (6. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iii, iv
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Djémila (arapski:جميلة‎, u značenju "Lijepa"; berberski: Ğamila) je planinsko naselje, u blizini obale Sredozemnog mora u sjeverozapadnom Alžiru, koje je najpoznatije po ostacima rimskog grada Cuicula. Njegove ruševine se smatraju najbolje sačuvanim ostacima rimsko-berberskog grada, zbog čega je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi 1982. godine.

Historija

[uredi | uredi kod]

Cuicul je izgrađen u prvoj polovici 1. vijeka, tokom vladavine cara Nerve (96.-98.), kao vojni stožer na uskoj trokutastoj visoravni 900 metara nadmorske visine. Grad je izvorno naseljen veteranima rimske vojske, ali je zbog uspješne poljoprivrede (žitarice, masline i farme) grad izrastao u veliko trgovačko središte.

Toom 4. vijeka postao je središte kršćanstva izgradnjom monumentalne bazilike s krstionicom na jugu grada, koje su danas velika turistička atrakcija.

Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva grad je polako napušten i tek su ga u 6. vijeku naselili Arapi koji su ga nazvali Džemila ("Lijepa"), ali nikada nije izrastao u više od sela.

Iskapanjima 1909. godine otkriven je grad s forumom uokviren kolonadama, termama, akveduktima, kazalištem, s brojnim dekoracijama (mozaik, keramika, kameni reljefi, itd.) koji čine jedinstven kompleks koji svake godine posjeti oko 30,000 posjetitelja.

Znamenitosti

[uredi | uredi kod]
Karakalin slavoluk

Teren oko grada je nepravilan i uokviren slivom dvije rijeke, Guergour i Betame. Graditelji Cuicula su pratili standarni plan i dvije glavne ulice (decumanus i cardo) koje se križaju s forumom u središtu, a na njihovim krajevima su ulazi u grad. Na sjeveru foruma je kapitolij (capitolium), na istoku sud (curia), a na zapadu bazilika (Basilica Julia). Bogate kuće su imale raskošne mozaike (po kojima su ih arheolozi imenovali), a na središnjem trgu se nalazi i Hram Venerina rođenja (Venus Genetrix), trgovina tkaninama (Basilica Vestiaria) i natkrivena tržnica (macellum). Cuicula je izvanredan primjer prilagođavanja rimskih graditelja planinskom terenu.

Tokom vladavine cara Karakale srušene su neke starije građevine i izgrađen je novi forum, uokviren velikim građevinama poput hrama obitelji Sever. Izvan grada je izgrađeno i veliko rimsko kazalište Antonina Pija i Komodove terme.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  • Anthony R. Birley, Septimius Severus, the African Emperor, Éd. Routledge, ISBN 0-415-16591-1

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]