Dinastija Zapadna Ganga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
ಪಶ್ಚಿಮ ಗಂಗ ಸಂಸ್ಥಾನ
Dinastija Zapadna Ganga
Carstvo
(vazal Pallava do 350)
?
350–1000 ?
Položaj Zapadne Gange
Položaj Zapadne Gange
Jezgro teritorije Zapadne Gange
Glavni grad Kolar
Talakad
Jezik/ci kannada
sanskrit
Religija džainizam
hinduizam
Vlast Monarhija
Maharadža
 - 350–370 Konganivarman Madhava
 - 986–999 Rachamalla V
Historija
 - najraniji zapisi o Gangama 400
 - Uspostava
 - Prestanak
Stari Kannada napis iz cca. 726. otkriven u Talakadu, i datiran u doba vladavine kralja Shivamare I od Sripurushe

Dinastija Zapadna Ganga (kannada: ಪಶ್ಚಿಮ ಗಂಗ ಸಂಸ್ಥಾನ) je naziv za dinastiju vladara koja je vladala područje m današnje indijske države Karnataka od oko 350. do oko 1000. Za njih se koristi izraz Zapadni Gange kako bi ih se razlikovalo od Istočnih Ganga koje su kasnijih vijekova vladali današnjom Orissom. Vjeruje se kako je dinastija Zapadnih Ganga započela vladavinu kada je niz domaćih klanova proglasio i uspostavio nezavisnost koristeći slabljenje dotadašnjih sizerena, odnosno carstva Pallava u Južnoj Indiji, događaj koji se ponekad pripisuje osvajkanjima Samudra Gupte. Nezavisnost Zapadnih Ganga je trajala od oko 350. do 550. godine, s time da su ispočetka vladali iz Kolara da bi kasnije svoju prijestolnicu premjestili u Talakad na obalama rijeke Kaveri u današnjem distriktu Mysore.

Nakon što su svoje carstvo uspostavili Čalukje iz Badamija, Gange su ih prihvatili kao svoje sizerene te se borili protiv Pallava iz Kanchija. Nakon što su Čalukje oko 753.zamijenili Raštrakute iz Manyakhete te tako postale hegemoni Deccana, Zapadni Gange su se skoro jedan vijek borili za nezavisnost prije nego što ih konačno priznali za sizerene te se za njihov račun borili protiv dinastije Čola iz Tanjavura. Krajem 10. vijeka je slabljenje Raštrakuta označilo uspon Zapadnih Čalukja, a dinastija Čola je obnovila svoju moć južno od Kaverija. Oko godine 1000. Čole su zauzele teritoriju Zapadnih Ganga.

Iako je u teritorijalnom smislu bila mala država, Zapadna Ganga je imala značajnu ulogu u razvoju kulture i književnosti na području današnje južne Karnatake. Kraljevi Zapadne Gange su bili tolerantni prema drugim religijama, iako su favorizirali džainizam te izgradili spomenike kao što su Shravanabelagola i Kambadahalli. Također su podržavali stvaranje literature na kannada jeziku i sanskritu. Godine 978. je Chavundaraya napisao Chavundaraya Purana, jedan od najvažnijih proznih tekstova kannada jezika.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Knjige

Web