Dillinger (film, 1973)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dillinger
RežijaJohn Milius
ProducentSamuel Z. Arkoff
Lawrence Gordon
Buzz Feitshans
Robert Papazian
ScenarioJohn Milius
UlogeWarren Oates
Ben Johnson
Michelle Phillips
Harry Dean Stanton
Geoffrey Lewis
John P. Ryan
Richard Dreyfuss
Steve Kanaly
Cloris Leachman
MuzikaBarry De Vorzon
FotografijaJules Brenner
MontažaFred R. Feitshans Jr.
DistribucijaAmerican International Pictures
Datum(i) premijere
20. 7. 1973 (1973-07-20)
Trajanje107 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1 mil. $[1]
Bruto prihod2 mil. $ (SAD i Kanada)[2]

Dillinger je američki gangstersko-biografski film snimljen 1973. godine u režiji Johna Milliusa, kome je to bio cjelovečernji režijski debi. Naslovni lik, koga tumači Warren Oates, je znameniti gangster John Dillinger, a radnja, smještena u 1933. i 1934. godinu, paralelno prati njegovu karijeru pljačkaša banaka na Srednjem Zapadu, ali i napore FBI pod specijalnim agentom Melvinom Purvisom (čiji lik tumači Ben Johnson) da ga se uhvati.

U vrijeme snimanja je Millius uživao reputaciju jednog od najboljeg plaćenih scenarista tadašnjeg Hollywooda, ali nije bio zadovoljan načinom na koji su njegovi scenariji bili ekranizirani. Scenario za Dillinger je napisao velikim dijelom kako bi se okušao iza kamere, ali i kako bi odao počast liku Dillingera sa kojim je bio fasciniran, i koji je velikim dijelom bio oličenje njegovih individualističkih ideala. Na kraju je projekt uspio prodati studiju American International Pictures, specijaliziranom za B filmove, koji mu je dao manji budžet, ali i više kreativne slobode. Naslovnu ulogu je dobio Oates, dotada specijaliziran za sporedne uloge, koga je Millius imao u vidu od samog početka; Michelle Phillips, pjevačica The Mamas & the Papas je ulogu Dillingerove djevojke Billie Frechette dobila lažući da je, poput nje, porijeklom Cherokee Indijanka. Snimanje je u potpunosti napravljeno na lokacijama u državi Oklahoma, a kao jedan od savjetnika je služio Clarence Hurt, jedan od agenata koji je sudjelovao u stvarnoj istrazi.

Dillinger je nakon premijere doživio uspjeh, i Millius se nametnuo kao punokrvni autor Novog Hollywooda. Također je potakao snimanje dva televizijska filma posvećena Purvisu koji se smatraju njegovim neslužbenim nastavcima - Melvin Purvis: G-Man (1974) i The Kansas City Massacre (1975), u kome je Purvisov lik tumačio Dale Robertson.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. A Million-Dollar 'Dillinger' by AIP Haber, Joyce. Los Angeles Times (1923-Current File) [Los Angeles, Calif] 13 June 1973: g18
  2. 'Big Rental Films of 1973', Variety, 9 Jan 1974 p19

Vanjske veze[uredi | uredi kod]