Dil Se

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dil Se
RežijaMani Ratnam
ProdukcijaMani Ratnam
Ram Gopal Varma
Shekhar Kapur
ScenarioMani Ratnam (sinopsis & scenarij)
Tigmanshu Dhulia (dijalozi)
Sujatha (dijalozi)
UlogeShahrukh Khan
Manisha Koirala
Preity Zinta
MuzikaA. R. Rahman
Premijera21.8. 1998.
JezikHindi / Urdu
Trajanje163 min.
Kompanija
DistributerMadras Talkies
Dil Se na Internet Movie Database

Dil Se (Hindi: िदल से, Urdu: دل سے, prevod: Iz srca) je 1998 Hindi film koji je režisiao Mani Ratnam. Film je takođe realizovan u Tamilskom jeziku kao Uyire i Prema Thao. Glavne uloge su pripale Shahrukh Khan, Manisha Koirala, i Preity Zinta. Producenti u filmu su bili Mani Ratnam i Ram Gopal Varma u saradnji sa Shekar Kapur.

Film se snimao u Kašmiru, Asamu, Delhiju, Kerali i drugim djelovima Indije i Butana preko 55 dana. Njegova kinematografija je dobila National Film Award za kinematografa Santosh Sivan. Muziku za film je komponovao A. R. Rahman. A. R. Rahman je dobio Filmfare Award za muziku. To je prvi indijski film, koji je bio top 10 na Engleskom tržištu 1998 godine.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Amarkant "Amar" Varma (Shahrukh Khan), u All-India Radio novinar, živi u Delhi, India, je poslan u sjeverno-isočni region, kako bi izvještavao o odnosima u tom dijelu, posle 50 godišnjice indijske nezavisnosti. On susreće Meghnu na voznoj stanici i tu počinje da priča sa njom. Ona mu se sviđela, iako je djelovala dosta hladno. Ona od njega traži da joj donese čaj, i kada se vratio, ona se već ukrcala u voz i otišla. Posle nekoliko dana on je susreće na ulici u gradu u kome je poslat, ali se ona pravi da ga ne poznaje. Amara jako privlači njena ljepota i misterioznost, tako da on nastavlja da bude uporan, kako bi joj se približio. Međutim, dolazeći u njeno selo, on biva napadnut od strane njene braće, koje je ona predstavila kao muževe.

Putujući autobusom, policija pregleda putnike i pitajući Amara ko je, on im govori da je krenuo da izvještava o festivalu, da je novinar. Kada su stigli do Meghne, ona je rekla da je njegova žena.

Autobus se pokvario, tako da su oni morali pješačiti dva dana do željene destinacije. Amar traži objašnjenja od nje, za njene postupke, međutim biva uskraćen za njih.

Poslije dva dana, Amar shvata da je ona potpuno nezainteresovana za njega i vraćajući se za Delhi, saznaje da su mu njegovi ugovorili brak sa Preeti.

Upoznavajući se sa Preeti, on sreće na ulici čovjeka, kojeg je prepoznao kao njenog brata. Međutim čovjek bježi, i ispostavlja se da ga je policija tražila, međutim on se sam ubio, kako ne bi otkrio informacije đe se krije njegova družina. Od tada Amar shvata da je Meghna ustvari uključena u neki zadatak. Na dan vjeridbe, Meghna dolazi kod njega tražeći mjesto da ostane sa svojom drugaricom. Njegova porodica joj to i pruža, a takođe on je zapošljava da radi u novinama. Ona je ustvari terorista, koja je došla u Delhi, kako bi ubila predsjednika za vrijeme parade na Dan nezavisnosti. Kada je Amar saznao za njene planove, on se suočava sa njom, ali ga policija zaustavlja, misleći da je maltretira. Policija, saznaje da je on nevin i puštaju ga, ali ga Meghina družina hvataju u mračnoj ulici i tu ga pretuku.

Policija dolazi u kuću njegovih roditelja, međutim Meghna je već tada otišla sa svojom prijateljicom. Ona je kao dijete bila silovana, i njen narod je imao jako teške godine, tako da ona ne smatra Indiju nezavisnom, već samo gradove kao što je Delhi, dok se ostatak Indije još uvijek bori za svoja prava.

Na paradi, Amar je sreta, ali ona mu govori da bježi od nje. On je moli da ga povede sa sobom, i ona tada popušta svojim emocijama, koje su joj uvijek bile na poslednjem mjestu. On aktivira bombu, i njih dvoje umiru zajedno.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Film je dobio sledeće nagrade, od dana kada je realizovan:

1999 Berlin International Film Festival (Germany)

1999 National Film Awards (India)

  • Dobio - Silver Lotus Award - Best Cinematography - Santosh Sivan
  • Dobio - Silver Lotus Award - Best Audiography - H. Sridhar

1999 Filmfare Awards (India)

Muzika[uredi | uredi kod]

Dil Se:
The Original Motion Picture Soundtrack
Studijski albumA. R. Rahman
Datum izdanja1998
ProdukcijaA. R. Rahman
A. R. Rahman — kronologija
Jeans
(1998)

Dil Se:
The Original Motion Picture Soundtrack

Earth
(1998)

Muzika je sastavljena od 5 pjesama, koje je komponovao A. R. Rahman, sa tekstopiscem Gulzar.

Lista pjesama
  1. "Chaiyya Chaiyya" (6:52) – Sukhwinder Singh, Sapna Awasti
  2. "Jiya Jale" (4:12) – Lata Mangeshkar, M.G. Sreekumar
  3. "Dil Se Re" (6:54) – A. R. Rahman, Anuradha, Anupama
  4. "E Ajnabi" (5:32) – Udit Narayan, Mahalakshmi
  5. "Thayya Thayya" (4:37) – Sukhwinder Singh
  6. "Satrangi Re" (7:12) – Sonu Nigam

Chaiyya Chaiyya je postala jedna od najpopularnijih pjesama Bolivuda u zadnjih 10 godina.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]