Dhamar

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dhamar
ذمار
Zgrade univerziteta u Dhamaru
Zgrade univerziteta u Dhamaru
Koordinate: 14°34′N 44°24′E / 14.567°N 44.400°E / 14.567; 44.400
Država  Jemen
Stanovništvo (16. decembar 2004.[1])
 - Grad 146.346[1]
Poštanski broj 504473[2]
Pozivni broj 06[2]
Karta
Dhamar is located in Jemen
Dhamar
Dhamar

Dhamar (arapski: ذمار‎‎) je grad u jugozapadnom Jemenu, od 146.346 stanovnika[1]. Administrativni je centar Muhafaze Dhamar koja ima 1,330,108 stanovnika.[1]

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Dhamar leži u kotlini na 2400 m nadmorske visine, udaljen 100 km južno od Sane, sjeverno od grada Ibba, te zapadno od Al Baide u Jemenskom gorju. Dobro je povezan s ostalim jemenskim pokrajinama i gradovima, jer leži na glavnoj cesti koja povezuje glavni grad Sanu sa nizom drugih pokrajinama. Dhamar je bio i ostao poznati centar arapske i islamske kulture i školstva u Jemenu.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Dhamar je jedan od najstarijih jemenskih gradova, podignut je početkom 1. st. [3] za vrijeme vladavine Sabejskog kraljevstva. Razvio se kao centar trgovine, kao važna međustanica na karavanskom putu između sjevera i juga Jemena, zbog izvora vode.

Ime grada Dhamar veže se uz mitološkog kralja od Sabe i Rajdana (15-35 g. ne.) - Dhamar Ali Jahbara. [4] Njegov brončani kip i njegova sina Tarana pronađen je u mjestu Nakhlat Al-Hamra pored Dhamara 1935., danas se nalazi u Nacionalnom muzeju u Sani.

Damar i njegova okolica bili su centar Himjarskog Kraljevstva sve do kraja 4. st.. Iz tog razdoblja ostalo je nekoliko grobova i brana na vadijima u Planini Haran pored grada.

Razrušen je za invazije Aksumskog kraljevstva na Jemen u 4. st.. Dhamar je među prvim jemenskim gradovima prihvatio islam, - njegovu Veliku džamiju sagradio je suradnik prvog kalifa Abu Bakra - Dahja Al-Kalbi, na početku 6. st..

Grad je doživio procvat za imama Šaraf al-Dina, koji je podigao između 1541 - 1543, veliku medresu al-Šamsijah, koja je postala poznati uticajni islamski obrazovni centar. [5]Za vrijeme prve otomanske vladavine, Dhamar je izgubio na važnosti, ali je njegova medresa bila širitelj ideja otpora otomanskoj vlasti.[5]

U novija vremena, Dhamar i njegova okolica postali su poznati po uzgoju rasnih konja, po cijeloj Arabiji. Dhamar je u cijelom Jemenu poznat po svojim brojnim starim džamijama i medresama, lijepih oblika i boja usklađenih sa okolnim vulkanskim zemljištem. Dhamar je prosperirao zahvaljujući svom sajmu koji se tradicionalno održavao svake srijede, na koji su dolazila sva okolna plemena i trgovci.

Današnji Dhamar je središte poljoprivrednog kraja i najvećeg univerziteta u zemlji, koji je otvoren 17. juna 1996. da potakne razvoj ovog i za jemenske prilike siromašnog kraja.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]