Damar

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dhamar)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Damar
ذمار
Zgrade univerziteta u Damaru
Zgrade univerziteta u Damaru
Zgrade univerziteta u Damaru
Koordinate: 14°34′N 44°24′E / 14.567°N 44.400°E / 14.567; 44.400
Država  Jemen
Stanovništvo (16. decembar 2004.[1])
 - Grad 146.346[1]
Poštanski broj 504473[2]
Pozivni broj 06[2]
Karta
Damar na mapi Jemena
Damar
Damar

Damar ili Zamar (arapski: ذمار‎‎) je grad u jugozapadnom Jemenu, od 146.346 stanovnika[1]. Administrativni je centar muhafaze Damar koja ima 1,330.108 stanovnika.[1]

Geografija[uredi | uredi kod]

Damar leži u kotlini na 2400 m nadmorske visine, udaljen 100 km južno od Sane, sjeverno od grada Ibba, te zapadno od Al Baide u Jemenskom gorju. Dobro je povezan s ostalim jemenskim pokrajinama i gradovima jer leži na glavnoj cesti koja povezuje glavni grad Sanu s nizom drugih pokrajina. Damar je bio i ostao poznati centar arapske i islamske kulture i školstva u Jemenu.

Historija[uredi | uredi kod]

Damar je jedan od najstarijih jemenskih gradova, podignut je početkom 1. vijeka,[3] u doba Sabejskog Kraljevstva. Razvio se kao centar trgovine, važna međustanica na karavanskom putu između sjevera i juga Jemena, zbog izvora vode.

Ime grada Damar (ili Zamar) veže se uz Damara Alija Džahbara (1535), mitološkog kralja od Sabe i Rajdana.[4] Brončani kipovi njega i sina Tarana pronađeni su u mjestu Nahlat al-Hamra pored Damara 1935. godine, a danas se nalaze u Nacionalnom muzeju u Sani.

Damar i njegova okolica bili su centar Himjarskog Kraljevstva sve do kraja 4. vijeka. Iz tog razdoblja ostalo je nekoliko grobova i brana na vadijima u Planini Haran pored grada. Razrušen je za invazije Aksumskog kraljevstva na Jemen u 4. vijeku. Damar je među prvim jemenskim gradovima prihvatio islam, njegovu Veliku džamiju u 7. vijeku sagradio je Dihja al-Kalbi, suradnik prvog kalifa Abu Bakra.

Grad je doživio procvat za imama Šarafa al-Dina, koji je između 1541 - 1543 podigao veliku medresu al-Šamsijah koja je postala poznati uticajni islamski obrazovni centar.[5] Za vrijeme prve osmanske vladavine, Damar je izgubio na važnosti, ali je njegova medresa bila širitelj ideja otpora otomanskoj vlasti.[5]

U novija vremena, Damar i njegova okolica postali su poznati po uzgoju rasnih konja, popularnih po cijeloj Arabiji. Damar je u cijelom Jemenu poznat po svojim brojnim starim džamijama i medresama, lijepih oblika i boja usklađenih s okolnim vulkanskim zemljištem. Damar je prosperirao zahvaljujući svom sajmu koji se tradicionalno održavao svake srijede, na koji su dolazila sva okolna plemena i trgovci.

Današnji Damar je središte poljoprivrednog kraja i najvećeg univerziteta u zemlji, koji je otvoren 17. juna 1996. da potakne razvoj ovog i za jemenske prilike siromašnog kraja.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]