Deux frères (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Deux frères
RežijaJean-Jacques Annaud
ProducentJean-Jacques Annaud
Jake Eberts
ScenarioAlain Godard
Jean-Jacques Annaud
UlogeGuy Pearce
Freddie Highmore
Jean-Claude Dreyfus
MuzikaStephen Warbeck
FotografijaJean-Marie Dreujou
MontažaNoëlle Boisson
DistribucijaPathé
Datum(i) premijere2004.
Trajanje109 min.
Zemlja Francuska
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
tajlandski
francuski
Web stranicahttp://twobrothersmovie.net/
Deux frères na Internet Movie Database

Dva brata (fra. Deux frères) je francusko - britanska obiteljska pustolovna drama iz 2004. godine, koju je režirao Jean-Jacques Annaud.

Radnja[uredi | uredi kod]

Radnja filma je smještena u 30-te godine dvadesetog stoljeća. Na početku samog filma mi vidimo kako dva mala tigrića bivaju razdvojeni jedan od drugog, nakon što prastari hram, u kojem su oni živjeli, okupira Aidan McRory. McRory je beskrupulozni istraživač, lovac na veliku divljač i pljačkaš hramova, koji ubija oca, prethodno spomenutim tigrićima. Jednog od tigrića, nazvanog Kumal, McRory odmah uzima i prodaje cirkusu, dok drugi tigrić, Sangha, ostaje u šumi zajedno sa svojom majkom. No, sloboda majke tigrice i preostalog joj tigrića ne traje zadugo, jer i njih, nedugo nakon otmice Kumala, McRory hvata u zamku, da bi ih ubrzo nakon toga pustio iz zamke, no ne iz dobrote, već iz razloga da ih bi tašti princ mogao uloviti. Majka - tigrica potom biva propucana kroz uho, nakon čega se u filmu nakratko ostavlja dojam da je ubijena, no taj dojam završava u trenutku kada se ona ponovno ustaje i bježi. No, za obitelj tigrova ni tu ne prestaju tragični događaji. Naime, nakon bjega majke - tigrice, Sangha biva zarobljen, nakon čega on postaje ljubimac mladom Raoulu, sinu francuskog upravitelja Normandina. Kumal je u međuvremenu uvježbavan od strane okrutnog cirkuskog djelatnika, Zerbina, da izvodi trikove poput skakanja kroz zapaljene obruče. Istovremeno, Sangha postaje predivlji da bi mogao ostati u kući francuske obitelji, što nadalje dovodi do toga da on postaje najnovijim članom prinčevog dvorskog zoološkog vrta. Potom, princ odlučuje organizirati veliki festival, čiji će središnji događaj biti borba između dviju velikih divljih zvijeri, tj. između dva brata tigra. Kada dva brata tigra budu smještena u kavez, pred oči publike, oni se odmah ne prepoznaju a uz to Kumal se i boji boriti. Naposljetku, kada se braća ipak prepoznaju, oni se prestaju boriti i počinju se, na veliko nezadovoljstvo publike, zajedno igrati. Treneri, potom nasiljem pokušavaju navesti tigrove na borbu, no u trenutku kada otvore vrata kaveza, tigrovi uspijevaju pobjeći, pri čemu sami treneri bivaju zatvoreni u kavez. Dva brata uspijevaju pobjeći u divljinu, no ne i od McRorya, koji ih i dalje želi uloviti. Unatoč tome što tigrovi uspiju izvesti bijeg kroz plamen vatre, Raol i McRory ih svejedno pronalaze. Ipak, u trenutku kada McRory cilja jednog od tigrova, drugi stoji pored njega (McRorya), vidno spreman da ga napadne ukoliko za to bude potrebe. Vidjevši i drugoga tigra, McRory polaže svoje oružje na zemlju i zaklinje se kako više nikada neće loviti. Dva brata - tigra potom odlaze do svog hrama (u kojem su bili i na početku filma), gdje se ponovno susreću sa svojom majkom, te na taj način ponovno okupljaju svoju obitelj, s izuzetkom njihovog oca, kojeg je ubio McRory.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Tigrovi korišteni u filmu su iz tigarskog zoološkog vrta zvanog Sri Racha, koji se nalazi u blizini Pattaye, na Tajlandu.
  • Jedna od glavnih glazbenih tema filma je skladba To the Stars, koja je originalno bila skladana za glavnu glazbenu temu filma Zmajevo srce (eng. Dragonheart).

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kod]

Film je osvojio nagradu Cesar za najbolju montažu (Noëlle Boisson), nagradu Genesis za najbolji igrani film, Heartland nagradu izvrsnosti (eng. Heartland Award of Excellence) - (Jean-Jacques Annaud ), te je još bio nominiran za nagradu Cesar u kategoriji najbolja kinematografija (Jean-Marie Dreujou).

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Komentar Annaud, Jean-Jacquesa, na DVD-u Dva brata.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]