Der Tunnel

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Der Tunnel (razvrstavanje).

Der Tunnel (sh. Tunel) je science fiction roman njemačkog književnika Bernharda Kellermanna objavljen 1913. godine. Protagonist je Mac Allan, američki inženjer i pronalazač fiktivnog kemijskog elementa "alanita" koji omogućava bušenje najtvrđih prepreka, i zahvaljujući kome započinje svoj životni projekt gradnje monumentalnog podmorskog tunela koji bi trebao spojiti dvije obale Atlantika. Radnja, podijeljena na šest dijelova i pedeset poglavlja, prikazuje gradnju tunela koja će se odužiti na dvadeset šest godina, i tokom koje će se zbiti niz katastrofalnih nesreća, ekonomskih kriza, štrajkova i radničkih pobuna; kada se tunel na kraju dovrši, već je zastario, jer su se kao daleko brže, isplativije i sigurnije sredstvo prekooceanskog prijevoza nametnuli cepelini.

Der Tunnel je doživio ogroman uspjeh, te je predstavljao jedan od najvećih hitova ugledne njemačke izdavačke kuće S. Fischer Verlag, odnosno jednu od najčitanijih knjiga njemačke književnosti na početku 20. vijeka. Preveden je na 25 jezika. Kasniji kritičari su hvalili Kellermanna zbog toga što je uložio veliki trud da pokaže u književnosti dotada uglavnom zanemarivane ekonomske, socijalne i psihološke posljedice tehnološkog razvoja, kao i zbog toga što je predvidio veliku ekonomsku krizu (mada ne i prvi svjetski rat, koji je izbio samo godinu dana kasnije). Dio kritičara je, međutim, roman optužio zbog potpirivanja antisemitizma jer je glavni negativac u romanu, Woolf, pohlepni i seksualno izopačeni bankar jevrejskog porijekla.

Der Tunnel je bio ekraniziran četiri puta: u Njemačkoj godine 1915. kao istoimeni nijemi film u režiji Williama Wauera; te 1933. kao francusko-njemački višejezični film De Tunnel (Le Tunnel u francuskoj verziji), i, konačno, kao britanski film The Tunnel iz 1935. godine.

V. također[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]