Der Frosch mit der Maske

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Der Frosch mit der Maske
Frøn med masken

zapadnonjemački poster
Režija Harald Reinl
Producent Preben Philipsen
Predložak The Fellowship of the Frog; autor:
Edgar Wallace
Uloge Siegfried Lowitz
Joachim Fuchsberger
Muzika Willy Mattes
Karl Bette (pjesme)
Fotografija Ernst W. Kalinke
Montaža Margot Jahn
Studio Rialto Film
Distribucija Constantin Film
Datum(i) premijere
4. septembar 1959 (1959-09-04) (Stuttgart)
Trajanje 90 min.
Zemlja  Zapadna Njemačka
 Danska
Jezik njemački
danski
Budžet ispod 600.000 DM[1]:31

Der Frosch mit der Maske sh. Žaba sa maskom)) je zapadnonjemačko-danski crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1959. godine u režiji Haralda Reinla, poznat po tome što je pokrenuo izuzetno uspješni i popularni ciklus adaptacija djela britanskog pisca Edgara Wallacea.

Predstavlja adaptaciju Wallaceovog romana The Fellowship of the Frog, koji je prije Drugog svjetskog rata nekoliko puta bio ekraniziran u SAD i Britaniji. Radnja prikazuje kako inspektor Scotland Yarda (čiji lik tumači Siegfried Lowitz) nastoji pravdi privesti "Žabu", tajanstvenog vođu bande kriminalaca čiji članovi iskazuju fanatičnu odanost, i kako mu u tome pomaže amater-detektiv (čiji lik tumači Joachim Fusberger) čiji motivi nisu posve jasni.

Ideju za projekt je dobio njemački producent Walfried Barthel, koji ju je iznio svom prijatelju, danskom producentu Prebenu Philipsenu. Ideja se smatrala riskantnom, jer nijedan zapadnonjemački kriminalistički film nije imao uspjeha nakon rata. Usprkos toga, Philipsen je uspio otkupiti autorska prava za dva romana - The Fellowship of the Frog i The Crimson Circle od Wallaceove kćeri Penelope, sa opcijom za još ukoliko ekranizacije budu komercijalno uspješne. Film je snimljen sa relativno niskim budžetom u Kopenhagenu, sa time da su producenti prije toga snimili lokacije u Londonu koje su naknadno namontirali u scene filma preko stražnje projekcije. Scenario je u značajnoj mjeri izmijenio Wallaceov predložak. Nakon premijere ga je u Zapadnoj Njemačkoj gledalo preko 3 miliona, što je osiguralo ne samo nastavak, nego i omogućilo studiju Rialto Film da do 1972. godine snimi čak 35 nova naslova temeljenih na Wallaceovoj prozi.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

References[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Kramp, Joachim (2001). Hallo—Hier spricht Edgar Wallace! (German). Schwarzkopf & Schwarzkopf. ISBN 3-89602-368-3. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]