Demokratski front (Crna Gora)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Demokratski front
Demokratski front
Lider kolektivno liderstvo
Slogan Jedinstvo, jednakost i demokratija
Budućnost za sve
Sad je čas
Crna Gora svih nas...
Osnovana 24. jul 2012.
Raspuštena 14. maj 2023.
Sedište Moskovska 75, Podgorica
Država  Crna Gora
Ideologija Nacionalni konzervativizam,
Liberalni konzervativizam,
Umjereni evroskepticizam,
Srpski nacionalizam
Politička pozicija Politička desnica
Skupština Crne Gore
18 / 81
Boje plava i žuta

Demokratski front je bila politička koalicija u Crnoj Gori, na čijem se čelu nalazio bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore i ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Italiji Miodrag Lekić.[1] Koaliciju čine tri političke partije:

Demokratski front predstavlja koaliciju koja je nastupila na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, krajem 2012. godine, kao oponent vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.

Socijalistička narodna partija je izašla 5. avgusta 2012. godine na konferenciju, sa saopštenjem da će pristupiti Demokratskom frontu, samo ukoliko se toj partiji omogući da na izbornoj listi ima 40 svojih kandidata, odnosno jednu polovinu, a da ostalih 40 mesta podele Nova srpska demokratija i Pokret za promjene. Socijalistička narodna partija je posle razgovora na kraju odbila učešće u DF-u ali je jedan deo njenih članova pod vođstvom Predraga Bulatovića odlučilo da samostalno pristupi ovoj koaliciji.

Na parlamentarnim izborima 2012. DF osvaja 22,8% glasova, 20 poslanika i time je postala najjača opoziciona snaga u crnogorskom parlamentu.

Program[uredi | uredi kod]

Demokratski front sebe definiše kao „asocijaciju slobodnih ljudi, političkih i društvenih subjekata, okupljenih oko cilja demokratske promjene i dostojanstvenog života u Crnoj Gori“.

Demokratski front kao svoje osnovne ciljeve navodi „zaustavljanje tragičnih međunacionalnih podjela, spriječavanje daljeg moralnog razaranja Crne Gore, obnavljanje ekonomske snage zemlje, izgradnju modernih demokratskih institucija i podizanje građanskog povjerenja u iste, odbranu i očuvanje još neotuđenih i nepotrošenih resursa za budućnost generacijama koje će tek doći“.

Kontroverze[uredi | uredi kod]

Lideri ove partije su osumnjičeni da su u toku izbora u oktobru 2016. godine učestvovali u pokušaju državnog udara. Međutim, lideri partije su odbacili ovakve optužbe kao neosnovane, a čitav proces nazvali montiranim.[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Podgorica: Formiran Demokratski front Arhivirano 2016-02-04 na Wayback Machine-u, Pristupljeno 1. 4. 2013.
  2. „DF:Istorija CG je prepuna montiranih procesa”. Arhivirano iz originala na datum 2016-11-20. Pristupljeno 2017-06-28. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]