Demetrije I od Baktrije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Demetrije I od Baktrije
Grčko-baktrijski/ indo-grčki kralj
Demetrije, naveden kao "ANIKETOS", tj. "nepobjedivi" (kovanica koju je izdao Agatoklo).
Vladavina200. pne. - 180. pne.
PrethodnikEutidem I
DinastijaEutidemidska dinastija
OtacEutidem I
Vjeroispovjestbudizam , drevna grčka religija

Demetrije I (grčki: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ) ili ( Demetrius = Dhammamitra, prijatelj/mitra Dhamme na jeziku Pali) bio je budistički grčko-baktrijski kralj koji je vladao od oko 200. do 180. pne.. Svog oca Eutidema je naslijedio oko godine 200. pne., nakon čega je pokrenuo osvajački pohod i zauzeo velike dijelove današnjeg Irana, Afganistana i Pakistana[1] stvorivši tako Indo-Grčko Kraljevstvo, najudaljeniju i najmlađu helenističku državu. Nikada nije poražen u bitci zbog čega je dobio nadimak nepobjedivi (Aniketos) na kovanicama svog nasljednika Agatokla.

"Demetrije" je bilo ime dvojice, a možda i trojice grčkih kraljeva Baktrije i Indije. Demetrije II o kome se vode rasprave je bio najvjerojatnije rođak, dok je Demetrije III (cca. 100. pne.) poznat isključivo iz numizmatičkih izvora.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Za Demetrija se govori da je osnovao Taksilu i Sagalu u današnjem Punjabu, koju je po ocu nazvao Eutidemija ("grad Sagala, također poznat kao Eutidemija" (Ptolemej, Geographia, VII 1))

Literatura[uredi | uredi kod]

  • "The Shape of Ancient Thought. Comparative studies in Greek and Indian Philosophies" by Thomas McEvilley (Allworth Press and the School of Visual Arts, 2002) ISBN 1-58115-203-5
  • "Buddhism in Central Asia" by B.N. Puri (Motilal Banarsidass Pub, January 1, 2000) ISBN 81-208-0372-8
  • "The Greeks in Bactria and India", W.W. Tarn, Cambridge University Press.