Demetrije I od Baktrije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Demetrije I od Baktrije
Grčko-baktrijski/ indo-grčki kralj
AgathoklesCoinOfDemetriusAniketos.JPG
Demetrije, naveden kao "ANIKETOS", tj. "nepobjedivi" (kovanica koju je izdao Agatoklo).
Vladavina 200. pne. - 180. pne.
Prethodnik Eutidem I
Dinastija Eutidemidska dinastija
Otac Eutidem I
Vjeroispovjest budizam , drevna grčka religija

Demetrije I (grčki: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ) ili ( Demetrius = Dhammamitra, prijatelj/mitra Dhamme na jeziku Pali) bio je budistički grčko-baktrijski kralj koji je vladao od oko 200. do 180. pne.. Svog oca Eutidema je naslijedio oko godine 200. pne., nakon čega je pokrenuo osvajački pohod i zauzeo velike dijelove današnjeg Irana, Afganistana i Pakistana[1] stvorivši tako Indo-Grčko Kraljevstvo, najudaljeniju i najmlađu helenističku državu. Nikada nije poražen u bitci zbog čega je dobio nadimak nepobjedivi (Aniketos) na kovanicama svog nasljednika Agatokla.

"Demetrije" je bilo ime dvojice, a možda i trojice grčkih kraljeva Baktrije i Indije. Demetrije II o kome se vode rasprave je bio najvjerojatnije rođak, dok je Demetrije III (cca. 100. pne.) poznat isključivo iz numizmatičkih izvora.

Napomene[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Za Demetrija se govori da je osnovao Taksilu i Sagalu u današnjem Punjabu, koju je po ocu nazvao Eutidemija ("grad Sagala, također poznat kao Eutidemija" (Ptolemej, Geographia, VII 1))

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • "The Shape of Ancient Thought. Comparative studies in Greek and Indian Philosophies" by Thomas McEvilley (Allworth Press and the School of Visual Arts, 2002) ISBN 1-58115-203-5
  • "Buddhism in Central Asia" by B.N. Puri (Motilal Banarsidass Pub, January 1, 2000) ISBN 81-208-0372-8
  • "The Greeks in Bactria and India", W.W. Tarn, Cambridge University Press.