Demetrije II od Makedonije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pogledajte Demetrije II Nikator za seleukidskog kralja

Demetrije II bio je kralj antičke Makedonije od 239. do 229. godine pre Hr. i predstavnik dinastije Antigonida.

Demetrije je bio sin Antigona II Gonate i istakao se već za očevog života zahvaljujući pobedi nad epirskim kraljem Aleksandrom II kod Derdije oko 260. god. pre Hrista. Nakon dolaska na presto zarad prevlasti nad Heladom morao je da ratuje protiv koalicije dva saveza, Ahajskog i Etolskog. U početku je imao uspeha u borbi sa Grcima i proširio je makedonski uticaj na Beotiju. Zahvaljujući pobedama nad Etolcima stekao je počasni nadimak Etolski, tako da ga istoričari ponekad nazivaju i Demetrijem II Etolskim. Docniji prevrat u Beotiji, koja je doveo do uvođenja monarhije umesto dotadašnjeg republikanskog uređenja, je pak lišio Demetrija plodova pobede.

Pored toga, Demetrije je morao da vodi odbrambene ratove protiv varvarskih plemena Balkana koja su Makedoniji pretila sa severa. U jednom od takvih ratova protiv Dardanaca Demetrije je bio fatalno ranjen i umro je 229. godine. Za sobom je ostavio kao prestolonaslednika devetogodišnjeg Filipa V, sina Hrisejide.

Pored Hrisejide, Demetrije se ženio bar još tri puta. Hronologija njegovih brakova je još uvek predmet neslaganja među istoričarima, ali su nam imena njegove tri žene poznata: Stratonika, ćerka seleukidskog kralja Antioha I Sotera, Ftija, ćerka epirskog kralja Aleksandra II i Makedonka Nikeja, udovica kraljevog rođaka Aleksandra.

Prethodnik:
Antigon II Gonata
Kraljevi Makedonije
239–229. pne.
Nasljednik:
Antigon III Doson