De Excidio et Conquestu Britanniae

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Na ruševinama osvojene Britanije
De Excidio et Conquestu Britanniae
Karta Britanskog otoka oko 540.
Karta Britanskog otoka oko 540.

De Excidio et Conquestu Britanniae (prevedeno s latinskog: Na ruševinama osvojene Britanije) je manuskript britskog monaha iz 6. vijeka Gildasa (umro oko 570.) jedan od rijetkih izvora za historiju Post-rimske Britanije.[1]Gildasov manuskript odštampao i izdao Polidoro Virgili 1525. iz Urbina.

Karakteristike[uredi - уреди | uredi kôd]

Gildas je to djelo napisao negdje između 516. i 547., to je kritička propovjed u 3 dijela. U prvom dijelu piše o britskoj historiji od Rimskog osvajanja Britanije do svojih vremena.[2] U tom dijelu spominje britskog lidera Ambrosiusa Aurelianusa i veliku pobjedu Brita nad Saksoncima u Bitci kod Mons Badonicusa.[1] U drugom dijelu osuđuje pet britskih vladara zbog njihovih različitih grijeha. U trećem dijelu kritički govori o svećenicima.

To je jedina postojeća historija Kelta iz tog vremena i jedina onovremena britska verzija događaja od Rimskog osvajanja Britanije do njegovog doba. Gildas zapravo čezne za vremenima mira i reda - zlatnim vremenima kada je Rim vladao Britanijom, on kritizira tadašnje britske vladare; Cuneglasa, Constantina iz Devona, Aureliusa Caninusa, Maelgwn Gwynedda i Vortiporiusa iz Dyfeda zbog tiranije i ludosti.[2]

Gildas u svom dijelu zapravo proklinje anarhiju koja je snašla Post-rimsku Britaniju.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Gildas (engleski). Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Saint-Gildas#ref130862. Pristupljeno 05. 12. 2017. 
  2. 2,0 2,1 Gildas (engleski). Nightbringer. http://www.nightbringer.se/a_gildas.html. Pristupljeno 05. 12. 2017. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]