David Ellefson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dave Ellefson
Megadeth @ Arena Joondalup (12 12 2010) (5272639753).jpg
Dave Ellefson uživo s Megadethom 2010.
Generalne informacije
Ime David Warren Ellefson
Rođenje 12. studenog 1964.
Jackson, Minnesota, SAD
Zanimanje glazbenik
Žanr(ovi) Thrash metal, heavy metal, speed metal, hard rock
Instrument(i) bas gitara
Aktivni period 1983. - danas
Službene stranice
Službene stranice

David "Dave" Ellefson je američki basist, najpoznatiji kao jedan od osnivača thrash metal sastava Megadeth.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rani život[uredi | uredi kod]

Ellefson je počeo svirati bas-gitaru zbog njene prisutnosti u rock glazbi. Vještinu pisanja pjesama stekao je u brojnim sastavima koje je vodio prije Megadetha.

Megadeth (1983. - 2002., 2010. - 2021.)[uredi | uredi kod]

Osim pjevača, gitarista i glavnog tekstopisca Davea Mustainea, Ellefson je jedini stalni član Megadetha od njegova nastanka 1983. do raspada 2002. . Da bi se dva Davea razlikovala, Mustaine je Ellefsona često nazivao Dave Junior, ili, skraćeno, Junior. Ellefson je svirao na svakom albumu i turneji od 1985. i albuma Killing Is My Business... And Business Is Good! do 2002. i albuma Rude Awakening.

Ellefson je na početku svirao prstima, ali je kasnije, kako je Megadeth napredovao u glazbi koja je postajala složenija, počeo koristiti trzalicu. Također je sudjelovao u pisanju brojnih pjesama.

Megadeth se raspao 2002. Dave Mustaine ga je ponovno okupio 2004., ali bez Ellefsona, a izbila je velika svađa. 8. veljače 2010. Ellefson je primio poruku od sadašnjeg bubnjara Megadetha, Shawna Drovera, u kojoj je pisalo da nazove Mustainea. To je i učinio te su njih dvojica sve izgladili i shvatili da im nedostaje njihovo prijateljstvo. Nakon toga poziva objavljeno je da se Ellefson vraća u sastav. Na prvoj zajedničkoj probi izjavio je da se "osjeća kao da nikada nije otišao". Onda je 24. maja 2021. godine napustio bend.

Svada s Mustaineom[uredi | uredi kod]

Dave Ellefson na pozornici.

2004. Mustaine je ponovno okupio Megadeth radi snimanja albuma The System Has Failed. Ellefson i Mustaine su imali nekoliko nesuglasica oko honorara i prava na Megadethovo ime i opus, što je rezultiralo neuspješnom Ellefsonovom tužbom. Iako su nekada bili veliki prijatelji, njihovo je sadašnje neprijateljstvo toliko naraslo da Megadeth nije bio spomenut u Ellefsonovoj biografiji na njegovoj internetskoj stranici, samo u diskografiji. Tijekom gostovanja na radiju sredinom 2005. Ellefson se nije spominjao svoju prošlost s Megadethom, već se je koncentrirao na svoje tadašnje projekte. Za Božić te godine Mustaine je izjavio da je na večeri s Ellefsonom razgovarao o njihovim problemima, te da ih je to dovelo u dobr odnose i da su poslije toga mnogo puta pričali na telefon. 2021 ova svađa se nastavlja.

Nakon Megadetha (2003. - 2010.)[uredi | uredi kod]

Nakon raspada Megadetha 2002., Ellefson je osnovao sastav F5, čiji je prvi album, The Drug for All Seasons izdan 2005., a 2006. su svirali na Disturbedovoj turneji. Također je neko vrijeme svirao u power metal sastavu Avian.

Religija[uredi | uredi kod]

Ellefson je, kao i Mustaine, kršćanin. Izjavio je da se je 90 - ih, nakon što se riješio droge, vratio Bogu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]