Dave Mustaine

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dejvid Skot "Dejv" Mastejn (енгл. Dave Mustaine; rođen 13. septembra 1961, La Mesa, Kalifornija, SAD) je američki muzičar, poznat kao gitarista, osnivač, glavni kompozitor i tekstopisac i pevač američke hevi metal grupe -{Megadeth}-. Trenutno živi u San Dijegu, u Kaliforniji. Mastejn je takođe bio prvi solo gitarista i pisac pesama američke grupe Metalika. Godine 2009. je po knjizi najboljih metal gitarista svih vremena Džoela Makivera bio na prvom mestu.[1] Mastejn je takođe rangiran kao 89. u Hit Paraderovoj listi 100 najvećih metal pevača svih vremena[2].

Osamdesete[uredi - уреди | uredi izvor]

Dajv Mastejn je sin Emilije i Džona Mastejna. Nakon razvoda roditelja, jedno vreme boravi sa majkom, seleći se iz grada u grad, kako ih otac ne bi našao. Sa 15 godina Dejv je iznajmio stan i finansijski preživljavao, tako što je prodavao drogu[3]. Jedna njegova mušterija je imala probleme sa novcem, ali pošto je radila u prodavnici ploča umesto novca davala mu je ploče, obično grupa -{Iron Maiden}-, -{AC/DC}- i -{Judas Priest}-. Krajem sedamdesetih, Dejv počinje da svira gitaru i pridružuje se grupi -{Panic}-.

Metalika[uredi - уреди | uredi izvor]

1981. godine Dejv napušta -{Panic}-, da bi se pridružio Metalici, kao gitarista. Javio se na oglas koji je postavio Lars Ulrih i postao član Metalike. Njegovo članstvo u grupi je trajalo manje od dve godine. Izbačen je iz grupe na zahtev Brajana Slegela, vlasnika izdavačke kuće Metal blejd rekords, zbog problema sa alkoholom i drogom. Izbačen je neposredno pre snjimanja prvog albuma Metalike. Zamolio je članove benda da ne koriste pesme, koje je on pisao, ali su oni to ipak učinili.

-{Megadeth}-[uredi - уреди | uredi izvor]

Ubrzo nakon što je izbačen iz Metalike Dejv formira novu grupu pod imenom -{Megadeth}-. -{Megadeth}- je nastao kao Mastejnova želja za osvetom. Naime, postavio je sebi cilj da mora da kreira bend koji će biti uspešniji od Metalike. Godine 1983. upoznaje se sa basistom Dejvidom Elefsonom i kreira -{Megadeth}-. U grupu je primio gitaristu Grega Handevita i bubnjara Dižona Karatersa. Nakon nekoliko neuspešnih audicija u kojima je grupa tražila pevača, Dejv je rešio da će on pevati, pored toga što svira gitaru.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]