Darvazi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Darvazi su maleno iransko pleme na granici Afganistana i Tadžikistana, nastanjen primarno u afganistanskom okrugu Darvaz-e Pajin uz obale granične rijeke Amu-Darje. Njihov dijalekt zvan darvazi do 2010. godine lingvisti su klasificirali kao jezik, no danas se smatra ogrankom darijskog perzijskog jezika. Darvazi čine tek neznatan postotak populacije Afganistana, dijelom prakticiraju nomadski način života, krećući se sezonski sa svojim stadima.

Slično drugim susjednim skupinama, podijeljeni su na dvije klase, nižu koju čine obrtnici, i višu, zemljovlasničku. Glavni obrti koje susrećemo u društvu Darvazija su drvodjelstvo, tkalaštvo, kovanje, lončarstvo i košaraštvo. Bazari su važna trgovačka središta za agrikulturne i obrtničke proizvode. Temeljna jedinica Darvazi-društva je selo okruženo poljima i pašnjacima. Zemlja je u vlasništvu muške glave obitelji, a prava ispaše nasljeđuju njegovi sinovi.

Kuće se podižu na obroncima brda, ali u blizini potoka kako bi seljanima bila dostupna pitka voda. Veličina kuće ovisi o bogatstvu i mogućnostima obitelji, a posao je tradicionalno podijeljen na muški i ženski. Islam je u Afganistan uvezen u 7. vijeku invazijom Arapa, a Darvazi ga poprimaju u 9. vijeku. Danas su demografski 100%-tni suniti.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]