Darko Pajović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Darko Pajović je ambasador Crne Gore u NR Kini, bivši predsjednik Skupštine Crne Gore, osnivač i prvi predsjednik političke partije Pozitivna Crna Gora.

Darko Pajović

Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
15. jun 2018.
Prethodnik Branko Perović

Na dužnosti
01. jun 2016. – 07. novembar 2016.
Prethodnik Ranko Krivokapić
Nasljednik Ivan Brajović

Na dužnosti
06. novembar 2012. – 01. jun 2016.

Rođen/a 1972
Podgorica,Crna Gora
Državljanstvo Crna Gora
Politička stranka Pozitivna Crna Gora
Profesija Biolog-embrilog

Biografija[uredi | uredi kod]

Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsjeku za biologiju, na Univerzitetu Crne Gore. Po zanimanju je diplomirani biolog-embriolog. Stručno usavršavanje iz oblasti vantjelesne oplodnje (humana reprodukcija) obavio je u Univerzitetskom kliničkom centru u Mariboru, Slovenija.

Radno iskustvo započeo kao profesor biologije u Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu. Danas radi kao embriolog u zdravstvenoj ustanovi za vantjelesnu oplodnju ,,Life’’ u kojoj je 2003. godine u laboratorijskim uslovima začeta prva crnogorska ,,beba iz epruvete’’. Član je Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) od 2004. godine.

Društveni angažman započeo je kao aktivista u civilnom sektoru. Osnivač je i dugogodišnji direktor NVO Green Home. Tokom dvanaestogodišnjeg iskustva u civilnom sektoru bio je član Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, Komisije za saradnju sa UNESCO-m, član Komisije za socio-ekonomske i politike životne sredine, član Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) itd. Studijski je boravio i stručno se usavršavao u više evropskih država (Norveška, Austrija, Slovenija itd.) kao i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Politička karijera[uredi | uredi kod]

Za prvog predsjednika Pozitivne Crne Gore izabran je na osnivačkom kongresu 2012. godine. Iste godine u oktobru na parlamentarnim izborima predvodio je listu Pozitivne Crne Gore, koja je osvojila 7 mandata ( 8,4%) i postala parlamentarna partija. Bio je poslanik u 25. sazivu Skupštine Crne Gore.

Tokom poslaničkog mandata bio je član Odbora za bezbjednost i odbranu, Odbora za antikorupciju , Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i član Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Za predsjednika Skupštine Crne Gore izabran je 2016. godine, kada postaje član nacionalnog Savjeta za odbranu i bezbjednost.[1]


Na parlamentarnim izborima 2016. godine predvodio je listu Pozitivne Crne Gore koja nije uspjela da pređe census za ulazak u Skupštinu Crne Gore. Nakon objavljivanja rezultata iste večeri podnio je ostavku na mjesto predsjednika Pozitivne Crne Gore.

Imenovan je za Ambasadora Crne Gore u NR Kine 2018. godine.