Dara Bubamara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dara Bubamara

Pošalji fotografiju

Puno ime Radojka Adžić
Datum rođenja 21. maj 1976.
Mesto rođenja Novi Sad, SR Srbija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija SFRJ
Druga imena Dara Bubamara
Aktivni period 1993 – danas
Instrument vokal
Žanr pop-folk
Zvaničan sajt www.darabubamara.eu

Dara Bubamara, Radojka „Rada“ Adžić (rođena 21. maja 1976. u Novom Sadu), je popularna srpska pevačica folk i pop-folk muzike.

Život[uredi | uredi kod]

Dara Bubamara je još u osnovnoj školi pokazala naklonost ka pevanju i glumi. Pristupanje školskom zboru razvija svoj talent za pevanje. Sa 11 godina kreće takmičiti se i pojavljivati se na raznim muzičkim manifestacijama.

Ubrzo posle toga bila je gost na koncertu Lepe Lukić. U 12. godini predstavlja Vojvodinu na "Zmajevim dečjim igrama" u Novom Sadu i osvaja prvo mesto. Dve godine kasnije pobeđuje na manifestaciji „Najlepši glas Jugoslavije“.

1989. pristupa bendu „Dara Bubamara Show Bend“ sa kojim kreću i njena prva honorarna gostovanja.

1993. godine Dara zajedno sa svojim bendom snima prvi album „Košava sa Dunava“ sa istoimenom pesmom koja je ubrzo postala veliki hit i s kojim je na velika vrata zakoračila na estradu. Album je izdala za "Fermo Skopje" Od svog benda Dara je, tada Radojka, uzela pseudonim Dare Bubamare koja je postala veliko lice. Premda kada je izdala ovaj album dara nije bila u solo vodama, on se ne pripisuje njenom bendu, već njoj samoj, pošto od trenutka kada je Dara izašla iz njega, bend nije izdao niti jednu značajnu pesmu, a ubrzo se i raspao.

1994. Dara izdaje album "Dosada" za produkcijsku kuću "PGP RTS" koji su obeležile tinejdžerske teme i tekstovi. Bubamara je, zahvaljujući stilu ovog albuma, dobila nadimak "Novosadski Zvrk."

1996. Dara se na velika vrata vraća albumom "Ja neću da ga vidim" izdatim za produkcijsku kuću "ZaM" i "Lazarević records". Album su obeležile dosta ozbiljnije teme u odnosu na prethodna dva, a izrodili su se i veliki hitovi poput naslovne numere " Ja neću da ga vidim", "Sve devojke" i drugih. Dara je ovim albumom definitivno zakoračila u srpsko estradno zvezdano nebo i učvrstila svoj položaj na estradi.

1997. Bubamara za produkcijsku kuću "ZaM" i "Carisma disc international" izdaje album "Dunav". Album je postigao veliki uspeh, a posebno se izdvojila pesma "Svi su tu kao nekada" koja je ostala Darin ogromni hit do današnjih dana.

1999. Dara ponovno u suradnji sa "ZaM"-om izdaje album "Nisu to kiše". Album je zadržavao deset pesama, od kojih su se mnoge izdvojile i postale hitovi, a Dara je na svim aranžmanima ostala verna svom stilu. Album je prodat u velikom tiražu.

2001. Dara u suradnji s "Carisma disc internationalom" izdaje album "Dvojnica". Dara je u ovaj album uložila mnogo sredstava,kao i u samu promociju, a isti je obeležila promena Darinog vizualnog imidža.

Najuspešniji period u njenoj karijeri počeo je 2007. godine, kada je izdala album Dodirni me. Najveći hit na albumu je bila pesma Zidovi, ujedno i jedan od najvećih hitova u zemlji te godine. Pored nje, izdvojile su se i pesme Dodirni me, Pali mali, Trese mene ljubav, trese i Neka malo.[1] Sledeći album Dara nije izdala za Grand produkciju. Singl Mami, mami, koji jeste promovisala u Grandu, postao je takođe veliki hit, ali se Adžićeva nakon toga posvađala sa direktorom produkcije, Sašom Popovićem te raskinula ugovor. Premda je govorila da će Popović žaliti što je oterao i da će tek da pokaže šta ume, svi su bili skeptični u vezi njenog opstanka na estradi. Grand je bio vodeća izdavačka kuća u Srbiji, i izlazak iz njega garantovao je pad popularnosti.[2][3] Pevačica je objavila da će album izdati slabo poznata kuća KCN, za koju snimaju takođe slabo poznati pevači. Međutim, na pitanje zašto je potpisala ugovor za tako malu produkciju, ogovarala bi da je ona postala popularna nezavisno od ijedne kuće, te da tako nema veze za koga radi.[4] Njene reči su se obistinile, i ona je 2010. izdala album Dara Bubamara, kome je prethodio letnji hit-singl Ćao amore. Veliki broj pesama sa njega bio je popularan u zemlji. To su bile: Ona te pali, Ne planiram, Mili moj i Izađi sam. Godine 2011. snimila je pesme Galama i Noć za nas koje su postale hitovi na čitavom Balkanu, a Daru nesumnjivo svrstale među najveće muzičke zvezde u zemlji.[5]

Diskografija[uredi | uredi kod]

  • Košava sa Dunava (1993)
  • Željo moja (1994)
  • Svi su tu (1997)
  • Nisu to kiše (1999)
  • Opa Opa - Best of (2000)
  • Dvojnica (2001)
  • Polje jagoda (2003)
  • Bez milosti (2005)
  • Dodirni me (2007)
  • Sangrija (2010)
  • Delete (2013)

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]