Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine je bio državni praznik u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini, koji se proslavljao 27. jula.

Dan ustanka obeležavo je godišnjicu oružane akcije koju su 27. jula 1941. godine izveli gerilski odredi Bosanske krajine. Oni su tada, uz pomoć seljaka iz okolnih mesta, napali i zauzeli Drvar i Bosansko Grahovo, uništili žandarmerijske stanice Oštrelj, Manastir Rmanj, Potoke, Grkovce i razbili nekoliko manjih odreda ustaša, žandarma i domobrana koji su pokušali da od Srnetice, duž železničke pruge, prodru u Drvar. Kasnije, krajem jula i početkom avgusta narodni ustanak, pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta Komunističe partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu, je dobio masovne razmere i proširio se na istočnu Bosnu i Hercegovinu.

U vreme SFRJ cela slika "Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine" bila je idealizovana i nije se pominjalo da je na isti dan, kao neselektivna ustanička odmazda za ustaške zločine, izvršen pokolj Hrvata u Bosanskom Grahovu i pokolj kod Drvara.

Posle raspada SFRJ, 1991. godine, ovaj praznik je ukinut, a današnja Bosna i Hercegovina zvanično ne proslavlja ni jedan dan kao Dan ustanka, dok se 27. juli i dalje nezvanično proslavlja u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine (bivši SUBNOR BiH) i grupa građana.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.


Dani ustanka naroda Jugoslavije
Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine | Dan ustanka naroda Makedonije | Dan ustanka naroda Slovenije | Dan ustanka naroda Srbije
Dan ustanka naroda Hrvatske | Dan ustanka naroda Crne Gore i Dan borca