Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu je državni praznik Republike Srbije[1]. Ovaj praznik se praznuje 21. oktobra i obeležava radno[1]. Obeležava se kao spomen na 21. oktobar 1941. godine i krvavu jesen 1941. godine kada su nemačke okupacione trupe izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije[2]. Na suđenju tokom Nirnberškog procesa prihvaćena je činjenica da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, a naknadna istraživanja su utvrdila imena 2.792 ubijenih[2].

Ovaj praznik je postao zvaničan državni praznik Srbije u decembru 2011. godine kada je Narodna skupština Republike Srbije usvojila izmene Zakona o državnim i drugim praznicima[2].

Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu je prvi put zvanično obeležen 21. oktobra 2012. godine u Kragujevcu u Spomen-parku Kragujevački oktobar. Skupu je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, državni zvaničnici Srbije, predstavnici diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave i brojni građani[2].

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]