Damir Kajin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Damir Kajin

Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
2000

Rođen/a 3. 2. 1962. (1962-02-03) (dob: 62)
Koper, SR Slovenija, SFRJ
Državljanstvo Hrvat [1]
Politička stranka nezavisni
Istarski demokratski sabor (do 2013)

Religija rimokatolik[2]

Damir Kajin (Koper, 3.2. 1962. - ) je hrvatski političar koji od 2000. godine u Hrvatskom saboru zastupa Istarski demokratski sabor (IDS). Po struci je upravni referent. IDS-u se priključio 1990. godine. Za vrijeme rata u Hrvatskoj se kao dobrovoljac javio u Hrvatsku vojsku i služio na bojištu u Lici. Kao saborski zastupnik se istakao oštrim kritikama vlade u Zagrebu, pogotovo nakon dolaska Ive Sanadera na vlast, te zalaganjem za novo teritorijalno uređenje Hrvatske, s naglaskom na veću decentralizaciju i političku autonomiju Istre. Veliku pažnju javnosti je stekao zalaganjem za očuvanje antifašističkih vrijednosti u Hrvatskoj te borbom protiv neo-ustaštva, zbog čega je stekao negativnu reputaciju u desnom dijelu javnosti. Kajin je također kritizirao hrvatski LGBT pokret, držeći neke njihove akcije "provokativnima" te se usprotivio pravu na istospolni brak. [3]

Godine 2009. se Kajin kao kandidat IDS-a kandidirao za predsjednika Republike. 27.12. je osvojio oko 3,87 %& glasova, te se tako nije uspio izboriti za drugi krug.

Godine 2012. je najavio izlazak iz IDS-a i natjecanje za mjesto istarskog župana, obrazloživši to neslaganje sa predsjednikom stranke i trenutnim županom Ivanom Jakovčićem. Početkom 2013. je zbog toga formalno isključen iz stranke.

Na izborima 2013. se kao nezavisni kandidat za istarskog župana uz podršku SDP-a suprotstavio IDS-ovom kandidatu Valteru Flegi od koga je 2. 6. 2013. poražen u drugom krugu.

Izvori[uredi | uredi kod]