Daleki istok Rusije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Дальневосточный федеральный округ: 1. Амурская область 2. Еврейская автономная область 3. Камчатский край 4. Магаданская область 5. Приморский край 6. Сахалинская область 7. Хабаровский край 8. Чукотский автономный округ 9. Якутия

Daleki istok Rusije (rus. Дальний Восток России) ili Ruski daleki istok (rus. Русский Дальний Восток), područje je na istoku Rusije koje je najudaljenije od Moskve. To je područje najudaljenije od prestonice države kojoj pripada od svih područja na svijetu. Ono se poklapa s Dalekoistočnim okrugom Ruske Federacije. Geografski, historijski i po pravcu migracija, to područje se često zove i Zabajkalje (rus. Забайкалье).

Odlike[uredi | uredi kod]

Dalekoistočni federalni okrug(označen crvenom bojom)
  • Površina područja je — 6.169.300 km² (oko 36% teritorije Ruske Federacije).
  • Broj stanovnika je — 6,5 miliona ljudi (oko 4,7% stanovništva Ruske Federacije).
  • Za više informacija, vidjeti: Dalekoistočni federalni okrug.

Daleki istok Rusije pretežno je planinski prostor koji se proteže od Čukotskog poluostrva na sjeveru do državne granice sa Sjevernom Korejom, Japanom i Kinom. Obuhvata i ostrvo Sahalin, Kurilska i druga ostrva.

Priroda[uredi | uredi kod]

Priroda Dalekog istoka veoma je raznovrsna. Krajnji sjever je cijele godine pod snježnim pokrivačem, dok su najjužniji dijelovi pokriveni suptropskim šumama. Riječna mreža je gusta, a najveća rijeka je Amur.

Klima[uredi | uredi kod]

Primorski položaj ublažava klimu Dalekog istoka i smanjuje razlike izmađu sjevera i juga. Klima ima monsunske odlike: većina padavina stiže s ljetnjim pljuskovima. Kamčatku i Kurilska ostrva potresaju česti zemljotresi i vulkanske erupcije.

Prirodna bogatstva[uredi | uredi kod]

Sjeverna ivična mora Tihog okeana su bogata ribom. Šume daju obilje kvalitetnog drveta. Zlata ima na Kamčatki i po pritokama Amura, a uglja, nafte i prirodnog gasa na Sahalinu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]