Dakodonou

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dakodonou
Vladar Dahomeja
Vladavina oko 1620.1645.
Prethodnik Gangnihessou
Nasljednik Houegbadja
Dinastija Aladaxonou
Otac Gangnihessou
Smrt 1645.

Dakodonou (alternativno i Dakodonu ili Dako Donu) bio je, prema predaji i dostupnim izvorima, drugi vladar Dahomeja, a vladao je od oko 1620. do 1645. godine. Usmena predaja naroda Fon navodi kako je Dakodonou bio sin vladara Gangnihessoua, prvog vladara Fona na području abomejskog platoa. Dakodonou formalno nikada nije bio kralj, ali se navodi kako je ubio lokalnog plemenskog vođu u Abomeyju i tu utemeljio sjedište fonske države te dao izgraditi prvu vladarsku palaču u gradu. Pripisuje mu se i izgradnja podzemnog naselja Agongointo-Zoungoudo.[1]

Iako se tradicionalno smatrao pretečom dahomejskih kraljeva, postoje teorije da je Dakodonou zapravo bio pripadnik lokalnog plemena, a ne Fon, koji je tek kasnije, vjerojatno za vladavine Agaje, dodan na spisak vladarske kronologije i to kako bi se dodatno legitimirala nasljedna linija koja je kretala od Gangnihessoua i učvrstila vlast na lokalnim stanovništvom.[2] Njegov sin i nasljednik, Houegbadja, prema ovoj je teoriji usvojeni, a ne biološki sin Dakodonoua.

Dakodonou je umro 1645. godine, a naslijedio ga je Houegbadja,[2] koji je formalno utemeljio Kraljevstvo Dahomej i postao njegovim prvim kraljem.

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Victor-Louis Maire, « Dachko (1625-1650) », in Dahomey : Abomey, décembre 1893 – Hyères, décembre 1903, A. Cariage, Besançon, 1905. (ouvrage ancien)
Dakodonou
dinastija Aladaxonou
Rođen/a: nepoznato   Umro/la: 1645.  
Kraljevske titule
Prethodi:
Gangnihessou
Vladar Dahomeja
cca. 1620.1645.
Slijedi:
Houegbadja