Jessica Chastain

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Džesika Častejn)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jessica Chastain
glumica
Biografske informacije
Rođenje24. 3. 1977. (1977-03-24) (dob: 47)
Sjeverna Kalifornija, SAD[1][2]
Profesionalne informacije
ObrazovanjeJuilliard School (B.F.A. 2003)
Zanimanjeglumica
Opus
Djelatni period2004 -
Znamenite uloge

Džesika Čestejn (engl. Jessica Chastain, rođena kao Džesika Hauard, 24. marta 1977) je američka filmska, televizijska i pozorišna glumica. Polet u njenoj karijeri počinje 2011. godine, kada je igrala u čak sedam filmova, između ostalih i u kritičkom i komercijalnom hitu Služavke.

Detinjstvo[uredi | uredi kod]

Džesika je rođena sa prezimenom Hauard, ali je kasnije preuzela Čestejn, pseudonim njene majke koja se bavila veganstvom.[3] Čestejnova je jedno od petoro dece, a njen otac je radio kao vatrogasac.[4][5] Pohađala je njujoršku školu The Juilliard, gde je išla na dramske sekcije i učestvovala u studentskim predstavama. To joj je obezbedilo prve angažmane u pozorištu.

Karijera[uredi | uredi kod]

Projekat sa kojim počinje karijera Čestejnove je bila TV–serija Mračne senke iz 2004. gde je igrala Kerolin Sodard. Nakon toga dobija manje uloge u serijama Red i zakon i Urgentni centar, a 2008. prvu filmsku ulogu. Radi se o filmu Džolin koji prikazuje život zlostavljane tinjedžerke koja iz loših ide u gore ljubavne veze, uništava svoj život među narkomanima, lezbijkama i psihopatama. Godine 2011. počinje njen vrtoglavi uspon u Holivudu,[6][7][8] sa čak šest komercijalno i kritički uspešnih filmova. Čestejnova je najpre snimila naunofantastičnu dramu Drvo života, gde igra pored Breda Pita i Šona Pena. Bila je u ulozi majke koja pokušava da posreduje između svog supruga i njihove dece, što uopšte nije lako s obzirom na to da se otac dosta autoritativno odnosi prema sinovima, koji se sve više udaljuju od njega. Potom je u filmu Služavke glumila dobrodušnu, ali ekscentričnu Siliju Fut, koju je konzervativni gradić na američkom Jugu odbacio zbog njenog nemoralnog braka. Silija je naime preotela dečka glavne devojke u gradu, neposredno pred njihovo venčanje. Film je smešten u šezdesete godine dvadesetog veka, a potpisuje ga velika, pretežno ženska, glumačka postava na čelu sa Vajolom Dejvis i Emom Stoun. Iste godine igrala je i u trileru Dug sa Helen Miren, psihološkom trileru Sklonište, kriminalističkoj drami Teksaška polja smrti. Al Pačino je Čestejnovoj poverio naslovnu ulogu u filmu Saloma, prvom u karijeri koji je režirao, a za koji je scenario napisan po istoimenom romanu Oskara Vajlda. U režiserskom debiju Rejfa Fajnsa, filmu Koriolan, Džesika tumači lik Virgilije. Za sve ove uloge je uglavnom dobijala nagrade za glumačko otkriće godine ili za najbolju sporednu glumicu (na Holivudskom filmskom festivalu, po mišljenju njujorških i losanđeleskih filmskih kritičara...), a krajem godine dobila je mnogo veće priznanje u vidu nominacija za Nagradu Udruženja filmskih glumaca, Nagradu filmskih kritičara, Zlatni globus i Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, u filmu Pomoć.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Filmografija glumca Džesike Čestejn
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
2008. Džolin Jolene Džolin
2010. Stolen Sali En
2011. Drvo života The Tree of Life gđa. O'Brajan Nagrada Udruženja njujorških filmskih kritičara za najbolju sporednu glumicu godine
Dug The Debt mlada Rejčel Singer
Služavke The Help Silija Fut Nagrada Udruženja njujorških filmskih kritičara za najbolju sporednu glumicu godine
nominovana — Oskar za najbolju sporednu glumicu
nominovana — Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu u igranom filmu
nominovana — Nagrada Udruženja televizijskih filmskih kritičara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
nominovana — Nagrada BAFTA za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
nominovana — Nagrada Udruženja filmskih glumaca za najbolju glumicu u sporednoj ulozi
Sklonište Take Shelter Samanta Nagrada Udruženja njujorških filmskih kritičara za najbolju sporednu glumicu godine
Teksaška polja smrti Texas Killing Fields Pem
Saloma Wilde Salome Saloma
Koriolan Coriolanus Virgilija

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Masters, Tim (July 10, 2011). „Is Jessica Chastain Hollywood's best kept secret?”. BBC.co.uk (BBC News). Pristupljeno 25. I 2012. 
  2. Rochlin, Margy (August 24, 2011). „A Star Not Quite Overnight”. nytimes.com (The New York Times). 
  3. „5 Things You Don't Know About Jessica Chastain, Brad Pitt's Costar”. UsMagazine.com. 25. 5. 2011.. Pristupljeno 2. 12. 2011. 
  4. Margy Rochlin. „A Star Not Quite Overnight”. The New York Times. Pristupljeno 2. 12. 2011. 
  5. Hooper, Joseph (1. 11. 2010.). „Jessica Chastain's ELLE Fashion Shoot - See More Celebrity Photos on”. Elle.com. Arhivirano iz originala na datum 2011-11-26. Pristupljeno 2. 12. 2011. 
  6. „Jessica Chastain Network • Jessica-Chastain.com • Your Premiere Resource for Jessica Chastain, 24/7”. Arhivirano iz originala na datum 2012-05-23. Pristupljeno 15. 12. 2011. 
  7. „Hollywood’s favorite rising actress Jessica Chastain to star as Princess Diana | Up and Comers”. Arhivirano iz originala na datum 2011-12-10. Pristupljeno 15. 12. 2011. 
  8. „Actress Jessica Chastain is enjoying a meteoric rise | The Detroit News | detnews.com”. Pristupljeno 15. 12. 2011. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]