Jennifer Aniston

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dženifer Aniston)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jennifer Aniston
glumica
Aniston na svečanosti dodjele zvijezde na Hollywoodskoj stazi slavnih, februar2012.
Biografske informacije
Rođenje11. 2. 1969. (1969-02-11) (dob: 55)
Sherman Oaks, Kalifornija, SAD
SupružnikBrad Pitt (2000–2005)
PartnerJustin Theroux (2011–) (zaručena)
RoditeljiJohn Aniston i Nancy Dow
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica
Opus
Djelatni period1989–
Znamenite uloge
Rachel Green u Friends
Justine Last u The Good Girl
Brooke Meyers u The Break-Up
Službene stranice
http://www.jenniferanistoneurope.com

Jennifer Aniston (11.2. 1969.-) je Emmyjem i Zlatnim globusom nagrađena američka filmska i televizijska glumica, najpoznatija po ulozi Rachel Green u popularnom sitcomu Friends.

Biografija[uredi | uredi kod]

Detinjstvo i školovanje[uredi | uredi kod]

Dženifer Aniston je rođena u Šerman Ouksu, Kalifornija i odrasla je u Njujorku. Kćerka je grčko-američkog glumca Džona Anistona (engl. John Aniston; grč. Ioannis Anastasakis) i glumice Nensi Dau. Dženifer ima dva polubrata, Džona Melika i Aleksa Anistona. Njen otac je rođen na ostrvu Krit, deda po majci, Gordon Maklin Dau, bio je škotskog i engleskog porekla, dok je njena baba po majci, Luiza Griko, italijanskog porekla.[1] Kum Dženifer Aniston bio je grčko-američki glumac Teli Savalas, najbolji prijatelj njenog oca. Anistonova je deo detinjstva provela u Grčkoj, ali je njegov najveći deo provela u Njujorku, gde je njen otac glumio u sapunicama "Love Of Life" i "Potraga za sutrašnjicom". Godine 1985. porodica se preselila u Los Anđeles, gde je njen otac glumio u sapunici "Dani naših života", u ulozi Viktora Kirijakisa. Diplomirala je na Menhetnu, na Višoj muzičkoj i dramskoj školi "La Gvardiji". Tu je nastupala u manje poznatim predstavama "For Dear Life" i "Dancing On Checker's Grave". Za vreme školovanja za život je zarađivala radeći kao telefonski prodavac i kao raznosač na biciklu.

Karijera[uredi | uredi kod]

Prva pojava u medijima bila je u "Radio Šou Hauarda Sterna", kasnih 80-ih i ranih 90-ih godina prošlog veka. Kada je napustila šou, preselila se u Holivud i dobila je prvu televizijsku ulogu 1990. godine, kada je izabrana za stalnog člana glumačke ekipe kratkotrajne serije Moloj. Iste godine je glumila i u televizijskom filmu "Kamp Kukamonga". Bila je jedna od glavnih likova serije "Feris Bjuler", televizijske adaptacije hit film iz 1986., "Slobodan dan Ferisa Bjulera", međutim, snimanje serije je vrlo brzo prekinuto. Zatim se pojavila u još dve propale televizijske komedije: "Ivica" i "Muddling Through" i bila je specijalni gost u serijama "Kvantni skok", "Hermanova glava" i "Berkov zakon". Psihički rastrojena zbog propadanja serija u kojima se glumila, dodatno je slomljena kada su kritičari ismejali "Leprechaun", horor film u kojem je glumila 1993. godine. Zbog svega ovoga, ozbiljno je razmišljala o prekidu glumačke karijere.

Međutim, usledila je audicija za "Prijatelje", sitkom koji je stvoren kao odgovor na nagli pad gledanosti televizije "En-Bi-Si" tokom 1994. i 1995. godine. Producenti serije su prvobitno želeli da Anistonova dobije ulogu Monike Geler, ali ih je ona ubedila da je uloga Rejčel Grin kao stvorena za nju. Izabrana je za ovu ulogu i tumačila je ulogu Rejčel Grin od 1994. pa sve do kraja emitovanja serije 2004. Serija je imala velikog uspeha, tako da je Anistonova, kao i njene kolege iz serije, stekla svetsku slavu. Frizura koju je u to vreme nosila, postala je poznata kao "Rejčel" frizura, i kopirale su je milioni žena i devojčica širom sveta. Usledile su nominacije za Emi nagradu, čak pet njih. Pobedila je u kategoriji za "izvrsnu glavnu glumicu u televizijskoj komediji". Za poslednje dve sezone "Prijatelja", Anistonova je dobijala platu od milion dolara po epizodi. Prema "Ginisovoj knjizi rekorda" iz 2005. godine, Dženifer Aniston je dobila titulu najplaćenije TV-glumice svih vremena, koju je podelila sa ženskim koleginicama iz serije - Kortni Koks Arket i Lisom Kudrou.

Anistonova je prva osoba koja se pojavila u "Šou Elen Dedženeres" i pokloni koje je donela domaćici šoua, Elen Dedženeres, nalaze se na svakom snimanju.[2] U promotivnom video snimku, koji je pratio kampanju za "Vindouz 95", pojavila se u društvu kolege iz "Prijatelja", Metjua Perija.[3]

Anistonova je glumila u nekoliko pozorišnih filmova, uključujući i film "Kancelarijski prostor". Dobila je pozitivne ocene kritike za ulogu kasirke u malom gradu u niskobudžetnom filmu iz 2002. godine, "Dobra devojka", koji je režirao Migel Arteta. Film se prikazivao u relativno malo bioskopa, ali je ipak uspeo da u Sjedinjenim Američkim Državama ostvari zaradu od 14 miliona dolara. Međutim, najveći uspeh Anistonova je je postigla u filmu "Svemogući Brus" iz 2003. godine, gde je tumačila ulogu devojke glavnog lika (Džim Keri); film je ostvario zaradu od 243 miliona dolara u SAD i dva puta toliko širom sveta. "Nevolje sa Poli" je film iz 2004. godine, u kojem je Dženifer Aniston tumačila ulogu Poli, luckaste devojke, sa kojom nevolje ima glavni lik (Ben Stiler); film je takođe ostvario veliki uspeh, a samim tim i veliki prihod. Kasne 2005. godine, Anistonova je tumačila glavne uloge u dva značajnija filma: "Izbačeni iz koloseka" i "Šuška se...", koji su imali uspeha na bioskopskim blagajnama uprkos lošim ocenama kritičara. Iste godine je snimila i reklamu za evropski ogranak "Hajnekena", koja se najviše prikazivala pre utakmica Uefine lige šampiona.

Dženifer Aniston je pozajmila glas liku (gospodin Stivens) u crtanoj seriji "Saut park", u epizodi "Rainforest Shmainforest".[4]

2006. godine, Dženifer je u anketi koju je organizovao čuveni "Pipl" magazin, proglašena za najbolje odevenu osobu u toj godini, a od istog magazina je dobila i nagradu za najprirodniju osobu.[5] Iste godine, Dženifer se pojavila u niskobudžetnoj drami, "Friends With Money", koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Kanu; odlučeno je da se film ne pojavljuje u svim bioskopima, ali i pored toga ovaj film je ostvario zaradu od oko 13 miliona dolara. Njen sledeći film, "Raskid", koji je prvi put prikazan 2. juna 2006. godine zaradio je 39,17 miliona dolara, i to samo tokom prvog vikenda prikazivanja, uprkos ravnodušnim kritikama o filmu.[6] Film je ostvario ukupnu zaradu od 118 miliona dolara u SAD-u, i preko 203 miliona dolara širom sveta. Anistonova je bila umešana u kontroverzne događaje koji su nastupili posle prikazivanja filma: slike sa snimanja "Raskida" na kojima se vide njene gole grudi, su preplavile internet.[7]

Isnpirisana svojom koleginicom Gvinet Paltrou, koja je 2006. godine režirala jedan kratki film, Dženifer Aniston će biti korežiser kratkog filma, "Room 10", čija će radnja biti smeštena u urgentnom centru, a glavne uloge će tumačiti Robin Rajt Pen i Kris Kristoferson.

Magazin "Forbs" je uvrstio Anistonovu na listu 20 najbogatijih žena u svetu zabave za 2007. godinu, i ona je na na toj listi 10. Nalazi se iza moćnica kao što su Opra Vinfri, DŽ. K. Rouling, i Dženifer Lopez, ali se zato nalazi ispred Britni Spirs, Kristine Agilere, i bliznakinja Olsen. Bogatsvo Anistonove se procenjuje na 11 miliona dolara.[8] Na listi 10 najplaćenijih zvezda u svetu, koju je 2006. godine sastavio magazin "Holivudski reporter", nalazila se i Dženifer Aniston.[9]

Dženifer Aniston je takođe ostala upamćena po "Rejčel" frizuri, koja je postala veoma popularna među mladim ženama 90-ih. Frizer Dženifer Aniston, Kris Makmilan, tvrdi da je on taj koji je stvorio ovu frizuru.

2007. godine, Dženifer je pozvana da se pridruži "Akademiji filmskih umetnosti nauka".[10][11]

Takođe 2007. godine, Anistonova je postala zvanično lice "Glaso", vitaminske vode.

Iste godine na 18. dodeli GLAAD Media Awards uručena joj je Vanguard Award "za njen doprinos povećanju vidljivosti i razumevanja lezbejske, gej, biseksualne i transdžender (LGBT) zajednice"[12]

Privatni život[uredi | uredi kod]

Anistonova se zabavljala sa muzičarem Adamom Duricom, glumcem Polom Radom i bila je verena sa glumcem Tejtom Donovanom. Njena veza sa glumcem Bredom Pitom je često publicizirana od strane novinara, i svojevremeno je bila glavni predmet pisanja svih svetskih tabloida. Udala se za Bred Pita 29. jula 2000. godine, na raskošnom venčanju u Malibuu. Međutim, Pit je na snimanju filma "Gospodin i gospođa Smit", upoznao Andželinu Džoli, i njih dvoje su na snimanju imali romansu, što je dovelo do toga da su se 7. januara 2005. godine, Bred Pit i Dženifer Aniston rastali. Dženifer je zvanično podnela tužbu za razvod braka 25. marta 2005. godine, koja je okončana 2. oktobra iste godine.

Posle okončanja razvoda, mediji su pisali o tome kako je do njega došlo zbog odbijanja Anistonove da ima decu. U intervjuu za magazin "Vašar sujete", avgusta 2005., Dženifer je odbacila ove optužbe rekavši: "Nikada u svom životu nisam izjavila da ne želim da imam dece... Oduvek sam želela decu, i nikada se ne bih odrekla materinstva zbog karijere."

Takođe je više puta rekla da je smrt njenog dugogodišnjeg terapeuta, koji joj je pomogao da lakše prebrodi razvod sa Bredom Pitom, za nju bila pogubna.[13] Sumirajući svoju vezu sa Pitom, Anistonova je rekla da je njihova veza, zbog koje se nimalo ne kaje, predstavljala "sedam ispunjenih godina koje su proveli zajedno" i da "je to bila lepa, komplikovana veza." [14]

Od kada su se razveli, Anistonova je počela da se zabavlja sa Vinsom Vonom.[15] U avgustu 2006. godine, ona je porekla tračeve da su njih dvoje vereni, kao i tračeve koji o govore o tome kako je, navodno, on nju zaprosio.[16] U oktobru 2006., magazin "Ju-Es Vikli" je citirao izvore koji su bliski Vonu, koji govori o raskidu ovog para: "Džen živi u ludom, ludom svetu prepunom novinara i štampe. To jednostavno nije njegov svet."[17] U decembru iste godine, i Dženifer i Vins su potvrdili da su raskinuli nekoliko nedelja ranije, kada ga je Dženifer posetila u Londonu.

Kortni Koks Arket je najbolja prijateljica Anistonove. 2007. godine, Anistonova je pozvana da bude specijalan gost u televizijskoj seriji Arketove, "Prljavštini". Anistonova je u epizodi prikazanoj 27. marta glumila večitog rivala Lusi Spiler (Kortni Koks Arket), Tinu Harod.[18] Dženifer Aniston je i kuma Kortninog deteta, Koko Rajli Arket.

Dženifer je imala i dve operacije nosa, čiji je cilj bio korekcija devijacije nosa. Prva je nepravilno obavljena 1994. godine, a druga na početku 2007. Ovo je prosta medicinska intervencija koja omogućava izlečenje ove uobičajene deformacije nosa, koja može dovesti do poteškoća u disanju i nesanice. Tabloidi su ovo preneli kao "sređivanje nosa".[19]

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

Godina Naslov Uloga Napomene
1993 Leprechaun Tory Reding
1996 She's the One Renee Fitzpatrick
Dream for an Insomniac Allison
1997 Picture Perfect Kate Mosely
'Til There was You Debbie
1998 The Object of My Affection Nina Borowski
1999 The Iron Giant Annie Hughes glas
Office Space Joanna
2001 Rock Star Emily Poule
2002 The Good Girl Justine Last
2003 Bruce Almighty Grace Connelly
2004 Along Came Polly Polly Prince
2005 Rumor Has It Sarah Huttinger
Derailed Lucinda Harris
2006 The Break-Up Brooke Meyers
Friends with Money Olivia
Room 10 kratkometražni; ko-režiser
2008 Management pre-produkcija
2009 Gambit Nicole u razvoju
Wanted Diane Wellman u razvoju
The Senator's Wife Rosalind Mitchell In-development

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. „wargs.com”. Dženifer Aniston - Poreklo. 
  2. „TV.com”. Elen Dedženeres Šou: Dženifer Aniston. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-22. Pristupljeno 2007-08-12. 
  3. „Amazon.com”. Mikrosoft "Vindouz 95" video vodič. 
  4. „IMDb.com”. "Aj-Em-Di-Bi" - Dženifer Aniston pozajmila glas crtanom liku u seriji "Saut park". 
  5. „People.com”. Magazin "Pipl" - Dženifer Aniston: Najbolje odevena i najprirodnija osoba godine. Arhivirano iz originala na datum 2007-08-24. Pristupljeno 2007-08-12. 
  6. „Box Office Mojo”. "Raskid" - Prvi vikend prikazivanja. 
  7. „Toxic Magazine”. Slike sa snimanja "Raskida" - Gole grudi Dženifer Aniston. 
  8. „Forbes.com”. Magazin "Forbs" - 20 najbogatijih žena u svetu zabave. 
  9. „Hollywood.com”. Magazin "Holivudski reporter" - 10 najplaćenijih zvezda u svetu. Arhivirano iz originala na datum 2012-05-26. Pristupljeno 2007-08-12. 
  10. „abclocal.go.com”. "Ej-Bi-Si 7" - Filmska akademija prima 115 novih članova. Arhivirano iz originala na datum 2008-02-21. Pristupljeno 2007-08-12. 
  11. „oscars.com”. "Oskars" - Filmska akademija prima 115 novih članova. 
  12. "...for her contributions to increased visibility and understanding of the lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) community" - Izjava za štampu Arhivirano 2009-03-05 na Wayback Machine-u na sajtu GLAAD-a
  13. „Vogue”. Intervjuu sa "Vogom". 
  14. „Daily Times”. "Dejli Tajms" - Dženifer Aniston želi da ostane prijteljica sa Bred Pitom. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-23. Pristupljeno 2007-08-12. 
  15. „The National Ledger”. Dženifer Aniston izbegava pitanja o Vinsu Vonu. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-30. Pristupljeno 2007-08-12. 
  16. „TMZ.com”. Anistonova priče o navodnoj veridbi naziva glupostima. 
  17. „smh.com”. "Es-Em-Ejč" - Citiranje izvora o raskidu Dženifer Aniston i Vinsa Vona. 
  18. „TVSquad.com”. "Ti-Vi skvad" - Dženifer Aniston je specijalan gost u "Prljavštini". Arhivirano iz originala na datum 2010-01-09. Pristupljeno 2007-08-12. 
  19. „usmagazine.com”. "Ju-Es magazin" - Dženifer Aniston je "sredila" nos. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-17. Pristupljeno 2007-08-12. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]