General Electric

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dženeral elektrik)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dženeral elektrik
Logo kompanije Dženeral elektrik.
Vrsta AD - oznaka na NYSE:GE
Godina osnivanja 1878. godine, Menlo Park, Nju Džerzi
Sedište Ferfild, Konektikat, SAD
RukovodiociDžek Imelt, predsednik
Tomas Alva Edison, osnivač
Prihod163 milijarde USD (2006.)
Profit24,7 milijardi USD (2006.)
Broj zaposlenih310.000
Veb stranica[1]

Dženeral elektrik engl. General Electric (skr. GE) je američka džinovska multinacionalna kompanija, industrijski konglomerat i jedna od najvećih kompanija na svetu. Oblasti njenog delovanja su iz sfere tehnologije, medija i finansijskih usluga. Njeni klijenti nalaze se u preko 100 zemalja i zapošljava više od 310.000 ljudi širom sveta.

Činjenice o kompaniji[uredi | uredi kod]

Prva je kompanija u svetu koja je premašila broj od 50.000 patenata. Samo tokom 2006. godine kompanija je zaštitila 2.650 patenata. Njena četiri globalna istraživačka i razvojna centra privlače najkvalitetnije svetske tehničke umove. Preko 2.500 istraživača u GE čine kompaniju neprestano inovativnom, inventivnom i prepoznatljivom na tržištu. Budžet kompanije za istraživanje i razvoj za 2006. godinu bio je 5,7 milijardi dolara.

U 2006. godini, kompanija je procentualno ostvarila dvocifreni rast dobiti. Prihod je iznosio 163 milijarde dolara, dok je dobit preduzeća bila 20,7 milijardi dolara. U poslednjih pet godina, GE ima rast dobiti u proseku 10% godišnje. Takođe, kompanija je 2006. godine ostvarila neto-dobit od 24,7 milijarde dolara, od čega je akcionarima pripalo 18 milijardi dolara.

Kao deo svojih filantropskih napora, preko 200 miliona dolara kompanija je darovala za obrazovanje i zdravstvenu zaštitu širom sveta 2006. godine.

Na Njujorškoj berzi (engl. New York Stock Exchange) kompanija posluje pod simbolom „GE“. Kompanija je zbog svoje finansijske grane veoma teško pogođena u svetskom finansijskom kolapsu 2008/09.

Istorijat[uredi | uredi kod]

GE potiče iz kompanije koju je osnovao Tomas Alva Edison (Edison elektrik lajt kompani, engl. Edison Electric Light Company) 1878. godine. Spajanjem ove kompanije 1892. godine sa Tomas-Hjuston elektrik kompani (engl. Thomson-Houston Electric Company) nastaje kompanija Dženeral elektrik. To je jedina kompanija koja se nalazi na Dau Džonsovom industrijskom indeksu, od njegovog nastanka 1896. godine.

Proizvodi i usluge[uredi | uredi kod]

Sektori kompanije su: Dži-I Enerdži (engl. GE Energy), Dži-I Kepital (engl. GE Capital), Dži-I Teknolodži Infrastrakčer (engl. GE Technology Infrastructure) (uključuje Dži-I heltker (engl. GE Healthcare), Dži-I Aviejšn (engl. GE Aviation) i bivšu Smits Erospejs (engl. Smiths Aerospace)), Dži-I Houm end Biznis Solušons (engl. GE Home and Business Solutions), i En-Bi-Si Juniverzal (engl. NBC Universal), industrija zabave). Kroz svoj biznis, GE učestvuje na tržištu proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, atomske energije, gasa i solarne energije, zatim na tržištima industrije osvetljenja, industrijske automatike, medicinskih uređaja, avionskih i drugih motora, lokomotiva, materijala kao što je plastika, silikoni i abrazivi i sl. Prisutna je i u industriji zabave, kao i na tržištu finansija.

Predsedništvo i sedište[uredi | uredi kod]

Predsednik kompanije od 2001. je Džefri Imelt. Kompanija je akcionarsko društvo sa sedištem u Ferfildu, Konektikat.


Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]