Jack McVitie

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Džek Mekviti)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jack McVitie
Jack McVitie
Jack "The Hat" McVitie
Biografski podatci
Puno imeJack McVitie
Smrt29. listopada 1967.
Ujedinjeno Kraljevstvo London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Uzrok smrtiubojstvo
Karijera
Zanimanjepreprodavač droge
Alias(i)Jack The Hat
Statusubijen

Jack McVitie, znan i kao Jack The Hat ili Jack "The Hat" McVitie je bio ozloglašeni londonski kriminalac tijekom 1950-ih i 1960-ih. McVitie je bio član Federacije kriminala braće Kray, a ubio ga je Reggie Kray 1967. godine. Posthumno je poznat po tome što je njegovo ubojstvo rezultiralo rušenjem Krayjevih. Nadimak The Hat navodno je dobio jer je stalno nosio trilby kako bi prikrio nedostatak kose.[1]

McVitie je bio poznati preprodavač droge u Londonu, a ubrzo se povezao s Krayjevima, za koje je radio kao utjerivač. Godine 1967., Ronnie Kray je McVitieju unaprijed isplatio £250 da ubije njegovog bivšeg poslovnog partnera Leslieja Paynea zbog straha da bi ih Payne mogao prijaviti policiji. McVitie je sa sobom pozvao prijatelja, Billyja Exleyja, ali nisu imali uspjeha. Exley je bolovao od srčanih problema, a McVitie je bio ovisan o drogama. Kada je potonji izvukao pištolj, Exley se uspaničio. Došavši pred Payneovu kuću, McVitie je glasno lupao po vratima, ali je otvorila Payneova supruga i rekla kako Leslie nije kod kuće. McVitie i Exley su rekli kako je u redu i povukli su se. Umjesto da vrati novac, McVitie ga je zadržao za sebe. To je, djelomično, dovelo do njegova ubojstva.

Ronnie je navodno ohrabrio svog brata da ubije McVitieja. Namamljen je u podrum stana u ulici Evering Road, Stoke Newington gdje mu je rečeno da će se održati zabava. Kada je McVitie ušao u podrum, Reggie mu je uperio pištolj u glavu i opalio dva puta, ali pištolj nije ispalio. Tada je Ronnie obgrlio i zadržao McVitieja i predao Reggieju nož. Reggie je izbo McVitieja po glavi i trbuhu, napravivši duboke rane u vratu. Reggie je s tim nastavio i nakon što je McVitie završio mrtav na podu. Za ovo ubojstvo optuženo je nekoliko članova Federacije, uključujući i braću Tonyja i Chrisa Lambrianoua. Tony je u svojoj biografiji naveo kako je, dok ga je Reggie sakatio, McVitieju ispala jetra te su ju morali baciti u zahodsku školjku. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, iako je Freddie Forman u jednom intrevjuu iz 2000. godine rekao kako je leš bačen u more kod Newhavena.

Istraga koju je vodio inspektor Leonard Read ubrzo je rezultirala uhićenjem braće Kray. Dok je Ronnie optužen za ubojstvo Georgea Cornella, Reggie Kray je optužen za ubojstvo Jacka McVitieja. Nakon sudskog procesa, oba brata osuđena su na doživotni zatvor u Old Baileyju.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Jack "the Hat" McVitie[mrtav link] History Channel, accessed 01/11/07
  • Devito, Carlo. The Encyclopedia of International Organized Crime. New York: Facts On File Inc., 2005. ISBN 0-8160-4848-7

Eksterni likovi[uredi | uredi kod]