Cvjetno naselje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cvjetno naselje
Pogled na stanove u nizu u Cvjetnom naselju
Pogled na stanove u nizu u Cvjetnom naselju
Pogled na stanove u nizu u Cvjetnom naselju

Cvjetno naselje je zagrebačko naselje koje se nalazi sjeverno od rijeke Save, u gradskom kvartu Trnje.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Cvjetno naselje je omeđeno sa juga, rijekom Savom, sa zapada Savskom cestom, sa sjevera autoputom (današnja Slavonska avenija) te sa istoka Ulicom Josipa Marohnića.

Historija[uredi | uredi kod]

Širok pojas uz rijeku Savu, na kojem se danas nalazi Cvjetno naselje, smatrao se je prije Drugog svjetskog rata kao potpuno neprikladan za ljudsko stanovanje, zbog stalnih poplava. U to vrijeme Sava uopće nije bila regulirana, nisu su postojali nikakvi nasipi, teren uz Savu bio je prirodan, pun zaostalih rukavaca, jezera, naplavnih šumaraka i uvira brojnih otvorenih potoka. Taj teren koristila je jedino vojska kao poligon za svoje vježbe. Svakodnevno su išli Selskom cestom na egzercir iz kasarni na Črnomercu. Naglim rastom stanovništva Zagreba, nakon Prvog sjetskog rata Zagreb se približio Savi, tad je izgrađen i prvi nasip uz Savu. Pojavili su se prvi korisnici, Gradski rasadnik i brojne Bugarije (povrtnjaci).

Jedna od rijetkih kuća u Cvjetnom naselju koja ima izvorni oblik (snimljeno 2009. g.)

Arhitekt Vlado Antolić je 1939. urbanistički osmislio Cvjetno naselje, kao prvo plansko naselje uz rijeku Savu i Trnju. [1] Cvjetno naselje je jedno od rijetkih zagrebačkih naselja visokokvalitetnih obiteljskih kuća, urbanistički osmišljeno, sa ortogonalnim rasterom ulica i ortogonalnim parcelama. Izgradnja naselja se rastegla skoro do 1970-ih, ipak je većina kuća bila izgrađena do polovice 1960-ih.

Pogled na tipičnu ulicu u naselju

Naselje je na istočnom dijelu dobilo niz od šest stambenih zgrada - 1950-ih, koje je projektirao Stjepan Planić, dvije stambene zgrade koje je projektirao biro Tučkorić, te šest montažnih stambenih zgrada dodatih 1960-ih. U kvartu je podignuta i osnovna škola 1960-ih ( projektant Zlatko Neumann) i vrlo mala zgrada mjesne zajednice i puno zelenila koje nije samo u okviru privatnih parcela, već ima puno malih javnih parkova.

  • Cvjetno naselje je rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine od 24. maja 2004. godine proglašeno povijesnom cjelinom Cvjetno naselje u Zagrebu te ima svojstvo kulturnog dobra.[2]
  • U novije doba, od 1990., Cvjetno naselje se ubrzano devastira, što samovoljnim dogradnjama samih vlasnika kuća, podizanjem neplaniranih katova, što kojekakvim objektima i kvazi nadstrešnicama. Devastaciju naselja potencira i urbanistički neosmišljena i predimenzionirana okolna izgradnja.

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Iz povijesti (hrvatski). Grad Zagreb. Pristupljeno 13. 11. 2011. 
  2. Na Cvjetnom naselju u potrazi za etikom (hrvatski). Zagrebački salon. Arhivirano iz originala na datum 2007-06-23. Pristupljeno 13. 11. 2011. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]