Cvjetne ptice

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cvjetne ptice
Dicaeum trigonostigma 1.jpg
Dicaeum trigonostigma
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Podred: Passeri
Porodica: Dicaeidae
Bonaparte, 1853.

Cvjetne ptice (lat. Dicaeidae) su porodica ptica pjevica. Sastoji se od dva roda, Prionochilus i Dicaeum, sa sveukupno 44 vrste. Ova porodica se ponekada svrstava u veću porodicu medosasa (Nectariniidae). Pripadnici porodica Melanocharitidae i Paramythiidae su se nekada također svrstavale u ovu porodicu. Nastanjuju područja tropske južne Azije i Australazije, od Indije, preko Filipina do Australije. Cvjetne ptice nastanjuju razna staništa, od primorskih do planinskih. Neke vrste, poput australske Dicaeum hirundinaceum, su izrazite selice.[1]

Opis[uredi - уреди | uredi kôd]

Nema mnogo različitosti među cvjetnim pticama. One su zdepaste, sa kratkim vratom i nogama. Malene su, dugačke od 10 do 18 cm i teške od 5,7 do 12 grama. Imaju kratak rep, kratak, debeo i zakrivljen kljun i cjevčast jezik. Ova posljednja osobina ukazuje na važnost nektara u njihovoj ishrani. Također imaju probavni sustav prilagođen efikasnom probavljanju bobica imele.[1] Cvjetne ptice su obično zagasitih boja, ali kod nekoliko vrsta mužjaci imaju upadljivo crveno ili blještavo crno perje.

Vrh jezika je čekinjast kod mnogih vrsta poput, Dicaeum nigrilore[2]

Nektar čini jedan dio ishrane, ali jedu i bobice, pauke i malene kukce.[3] 21 vrsta imele iz 12 različitih rodova također čini njihovu ishranu, a smatra se da su se sve vrste prilagodile da probave ove bobice i da ih brzo izbace. Cvjetne ptice se ponekada hrane u izmiješanim jatima uz neke druge vrste ptica.

Razmnožavanje[uredi - уреди | uredi kôd]

Razmnožavanje cvjetnih ptica je slabo istraženo.[1] Kod vrsta za koje su podaci skupljeni, ptice formiraju monogamne parove, ali raspored poslova kod roditelja se razlikuje; kod vrste Prionochilus thoracicus oba roditelja sudjeluju u gradnji gnijezda, inkubaciji i odgajanju ptića, ali kod vrste Dicaeum hirundinaceum ženka sama obavlja prva dva zadatka. Cvjetne ptice nesu 1-4 jaja, obično u gnijezdo nalik na torbu napravljeno od biljnih vlakana i koje visi na malenom drvetu ili grmu. Podaci o inkubaciji se rijetko dobiju, ali smatra se da traje od 10 do 12 dana.

Očuvanje[uredi - уреди | uredi kôd]

Većina cvjetnih ptica je otporna na uništavanje staništa i čovjekove aktivnosti ih obično ne ugrožavaju.[1] Pet vrsta se prema IUCN-u smatra gotovo ugroženim, dvije su ranjive, a jedna je kritično ugrožena. Gubitak staništa je razlog smanjenja populacije kod ovih vrsta.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Cheke, Robert; Mann, Clive (2008). „Family Dicaeidae (Flowerpeckers)”. u: Josep, del Hoyo; Andrew, Elliott; David, Christie. Handbook of the Birds of the World. Volume 13, Penduline-tits to Shrikes. Barcelona: Lynx Edicions. str. 350–367. ISBN 978-84-96553-45-3 
  2. Rand, Austin (1961) Jezici i gnijezda nekih cvjetnih ptica (aves:dicaeidae). Fiediana Zoology 39:53 scanned text
  3. Lindsey, Terence (1991). Forshaw, Joseph. ur. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. str. 205–208. ISBN 978-1-85391-186-6. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]