Cubana de Aviación let 455

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cubana de Aviación let 455

Spomenik nesreći u Bridgetownu na Barbadosu
Događaj - sažetak
Datum 6. 10. 1976.
Tip incident
Mjesto 8 km zapadno od aerodroma Seawell, Bridgetown, Barbados
Putnici 68
Posada 5
Poginulih 73 (svi)
Operater Cubana de Aviación
Broj repa CU-T1201
Polazište leta Aerodrom Seawell
Barbados Bridgetown, Barbados
Odredište  Jamajka

Cubana de Aviaciónov let 455 je bio kubanski avionski let iz Barbadosa na Jamajku koji je srušen 6. 10. 1976. godine usred terorističkog bombaškog napada. Svih 68 putnika i 5 članova posade su izgubili svoje živote kada je došlo do eksplozije u avionu marke Douglas DC-8-40; korišteni eksplozivi su različito identificirani kao dinamit ili C-4.

Dostupni dokazi su inkriminirali nekoliko antikastrovskih kubanskih emigranata povezanih s CIA-om te članove venezuelanske tajne policije DISIP-a. Nakon što je Kuba promptno optužila Sjedinjene Države za upletenost u rušenje, došlo je do značajnih političkih trzavica usred Hladnog rata. Dokumenti koje je CIA objavila 2005. godine otkrivaju kako je agencija već u lipnju 1976. godine imala čvrste dokaze o planovima kubanskih emigranata za napad na kubanski avion. Bivši CIA-jin operativac Luis Posada Carriles otkrio je mnoge detalje o napadu u svojoj knjizi Caminos del Guerrero, međutim je negirao bilo kakve teze o američkom sudjelovanju.

Ukupno četvocira muškaraca su uhapšeni zbog napada, a suđenje je održano u Venezueli. Freddy Lugo i Hernán Ricardo Lozano su osuđeni na 20 godina zatvora dok je Orlando Bosch oslobođen optužbi, nakon čega se preselio u Miami, FL, gdje je preminuo 2011. godine. Luis Posada Carriles je bio pritvoren osam godina, čekajući konačnu odluku, međutim je uspio pobjeći. Kasnije je otišao u Sjedinjene Države, gdje je pritvoren zbog ilegalnog prelaska granice, ali je konačno pušten 2007. godine.