Crni septembar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Crni septembar (razvrstavanje).

Crni rujan je bio naziv palestinske terorističke grupe, koja je svoj naziv "Crni rujan" uzela iz Građanskog rata u Jordanu 1970. Grupa je najviše poznata po Münchenskom masakru tijekom ljetnih Olimpijskih igara 1972. u Münchenu. kada je osam članova te grupe 5. rujna uzela za taoce jedanaest izraelskih sportaša i kasnije ih sve ubila.

Prvi atentat grupa provodi već u studenom 1971. kada su četiri mladića ubila jordanskog premijera Wasfi Tala u Kairu. Kada su uhićeni od stane egipatske policije odmah priznaju da su članovi "Crnog rujna". Nedugo zatim slijede još dva atentata. U prosincu iste godine veleposlanik Jordana u Londonu u zadnji tren uspijeva izbjeći atentat. Kasnije su članovi Crnog rujna ubjedili dvije Engleskinje da sa sobom unesu radio-aparat] na zrakoplov koji je letio na relaciji Rim i Tel Aviv. Ispostavilo se da je "radio-aparat" bila bomba koja je eksplodirala kada je zrakoplov bio u zraku. Pilot je ipak uspio prizemljiti zrakoplov u zračnoj luci u Rimu.

Grupa je poslije atentata u Olimpijskom selu u Münchenu bila na udaru izraelske tajne službe Mossada. Veći dio pripadnika "Crnog rujna" likvidiran je po različitim europskim gradovima tokom tzv. Operacije Božji gnjev. Za te likvidacije smatra se odgovornim specijalna jedinica u okviru Mossada, Caesarea.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]