The Long Good Friday

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Crni petak za gangstere)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Long Good Friday
RežijaJohn Mackenzie
ProducentBarry Hanson
ScenarioBarrie Keeffe
UlogeBob Hoskins
Helen Mirren
MuzikaFrancis Monkman
FotografijaPhil Meheux
StudioBlack Lion Films
HandMade Films
Calendar Productions
DistribucijaParamount British Pictures
Datum(i) premijere
8. 1980 (1980-08)
Trajanje114 min.
Jezikengleski
Budžet£930,000

The Long Good Friday (sh. Dugi Veliki petak, u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Crni petak za gangstere) je britanski gangsterski film snimljen u režiji Johna Mackenzieja i premijerno prikazan 1980. godine, poznat kao jedno od klasičnih ostvarenja žanra, odnosno najvažnijih naslova britanske kinematografije svog vremena.

Protagonist, koga tumači Bob Hoskins, je Harold Shands, londonski gangsterski bos koji nastoji postati "legitimni" poslovni tajkun kroz partnerstvo sa američkom mafijom. Radnja prikazuje kako upravo u vrijeme posjeta američkog mafijaša (koga glumi Eddie Constantine) njegovi ljudi i lokali postaju metama atentata i bombaških napada, te je prisiljen otkriti identitet i motive napadača prije nego što mu propadne posao.

Film je izazvao veliku pažnju zbog toga što je klasične žanrovske motive iskoristio u kontekstu tada aktualnih političkih i ekonomskih zbivanja koja su uključivala nedavni ulazak Britanije u Evropsku ekonomsku zajednicu i krvavi Sjevernoirski sukob. Originalno je snimljen 1979. godine, ali su problemi sa distribucijom, odnosno svađa sa producentima koji su se bunili zbog navodne glorifikacije IRA-e odgodile premijeru godinu dana. Film je zbog burnih događaja u prvim godinama mandata Margaret Thatcher dobio na težini, ali je od socio-političkog komentara danas daleko poznatiji po nastupu Boba Hoskinsa, kome je uloga Harolda Shanda bila jedna od rijetkih glavnih uloga u karijeri, te kojom se nametnuo kao britanska filmska zvijezda.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Manje uloge[uredi | uredi kod]

Mnogi od glumaca koji su se pojavili u malim, neimenovanim ulogama, su kasnije postali slavnik.


Izvori[uredi | uredi kod]


Vanjske veze[uredi | uredi kod]