Orfeu Negro

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Crni Orfej)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Orfeu Negro
originalni filmski poster
RežijaMarcel Camus
ProducentSacha Gordine
ScenarioMarcel Camus
Vinicius de Moraes
Jacques Viot
PredložakOrfeu da Conceição; autor:
Vinicius de Moraes
UlogeMarpessa Dawn
Breno Mello
MuzikaLuiz Bonfá
Antônio Carlos Jobim
João Gilberto
FotografijaJean Bourgoin
MontažaAndrée Feix
StudioDispat Films (FR)
Gemma (IT)
Tupan Filmes (BR)
DistribucijaGAGA Communications
Lopert Pictures
Datum(i) premijere
12. 6. 1959 (1959-06-12) (France)
Trajanje107 min.
Zemlja Brazil
 Francuska
 Italija
Jezikportugalski

Orfeu Negro (sh. Crni Orfej) je brazilsko-francusko-italijanski igrani film snimljen 1959. godine u režiji Marcela Camusa, poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja brazilske kinematografije.

Predstavlja adaptaciju drame Orfeu da Conceição brazilskog pisca Viniciusa de Moraesa, koja je, pak, bila inspirirana starogrčkim mitom o Orfeju. Po žanru predstavlja kombinaciju mjuzikla, komedije i drame i fantastike. Radnja je smještena u suvremeni Rio de Janeiro u milje domaćeg crnačkog stanovništva, odnosno vrijeme karnevala. Protagonist, čiji lik tumači Breno Mello, je mladi kondukter u autobusu po imenu Orfeu, koji se zaljubi u mladu imigranticu po imenu Eurydice (čiji lik tumači Marpessa Dawn).

Camus je Orfeu Negro snimio u stilu italijanskog neorealizma, inzistirajući na snimanju na autentičnim lokacijama umjesto studija, te angažmanom naturščika umjesto profesionalnih glumaca. Sa druge strane, izuzetna pažnja je posvećena muzici za film, koji su napisali Antônio Carlos Jobim i Luiz Bonfá, a čije su pjesme, među kojima se ističe Manhã de Carnaval, koja je kasnije postala veliki hit, te u svijetu popularizirala brazilski muzički stil poznat kao bossa nova.

Orfeu Negro je prikazan na Kanskom festivalu gdje je osvojio Zlatnu palmu, a sljedeće godine je osvojio i Oscar za najbolji strani film. Njegov međunarodni uspjeh se, međutim, nije odrazio na sam Brazil, gdje je film dan-danas predmet kritika zbog navodnog stvaranja negativnih stereotipa o Brazilcima kao neodgovornim lijenčinama koje misle i žive jedino za zabavu.

Godine 1999. je u Brazilu snimljen remake pod naslovom Orfeu.

Uloge[uredi | uredi kod]

  • Adhemar da Silva ... Smrt
  • Alexandro Constantino ... Hermes
  • Waldemar De Souza ... Chico
  • Jorge Dos Santos ... Benedito
  • Aurino Cassiano ... Zeca

Napomene

  • Marpessa Dawn nije bila rodom iz Brazila nego iz Pittsburga u američkoj državi Pensilvaniji.[1]
  • Breno Mello prilikom angažmana nije imao glumačko iskustvo, te je za život zarađivao kao fudbaler.[2] Mello je angažiran tako što ga je Marcel Camus zaustavio dok je hodao ulicom u Rio De Janeiru i upitao želi li nastupoti u njegovom filmu.[3]
  • Da Silva, glumac koji tumači smrt, bio je atletičar, natjecatelj u troskoku koji je osvojio dvije zlatne medalje - na Olimpijadama 1952. i 1956. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Marpessa Dawn na sajtu IMDb
  2. Hevesi, Dennis (5 September 2008). „Breno Mello, 76, Star of Orpheus, Dies”. The New York Times. Pristupljeno 25. II 2012. 
  3. Guyot, Jean-François (17 May 2005). „Astro de Orfeu Negro conhece Cannes 46 anos apos vencer festival”. France Presse. Pristupljeno 25. II 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Nagrade
Prethodi:
Woman in a Dressing Gown
Zlatni globus za najbolji strani film
1960
Slijedi:
Djevičanski izvir