Crljenak kaštelanski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Crljenak kaštelanski (Zifandel, Primitivo, Pribidrag, Tribidrag, Tibidragho) je visoko kvalitetna sorta vinove loze (vitis Vinifera L.). Kaštelanska autohtona sorta crnog grožđa. Tijekom 15. i 16. stoljeća tribidrago, kao poznata hrvatska robna marka, izvozio se na europska tržišta. Zbog male otpornosti prema bolestima (pepelnica ili lug i siva plijesan), sorta je skoro nestala iz vinograda Hrvatske. Svoj preporod doživljava u Kaliforniji pod imenom zinfandel, danas se uzgaja na površinama većim od 35.000 ha i u južnoj Italiji pod imenom primitivo, na više od 18.000 ha.

DNA Crljenka kaštelanskog[uredi | uredi kod]

U prosincu 2001. godine na zagrebačkom Agronomskom fakultetu u laboratoriju za oplemenjivanje bilja, genetiku, biometriku i eksperementiranje primjenom SSR markera potvrđeno je da DNK crljenka kaštelanskog ima isti genetski profil kao američki zinfandel. Ista analiza je ponovljena u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Sveučilišta u Davisu (Kalifornija, SAD), koja je potvrdila da je Zifandel istovjetan s Crljenkom kaštelanskim.

Potraga za porjeklom[uredi | uredi kod]

Ljubitelji sorte zinfandel, okupljeni u udrugu ZAP, pokušali su pri američkom kongresu zaštititi ovu vrstu kao autohtonu američku sortu, ovaj zahtjev je odbijen uz argumentaciju da prije kolonizacije u Americi nije postojala plemenita vinova loza. DNK metodom je utvrđeno da je zifandel identičan talijanskoj sorti primitivo, koja se uzgaja na jugu Italije u regiji Puglia. Ali, primitivo se u Pugli uzgaja rezmjerno kratko i u starijim ampelografskim priručnicima i stručnim radovima se jasno navodi kao introducirana strana sorta, za koju se smatra da su je donjeli svećenici iz Francuske. Na Sveučilištu u Davisu utvrđeno je da je hrvatska sorta plavac mali poliklonska populacija (smjesa više sličnih sorti) unutar koje koegzistira ovaj genotip. Potraga je vodila do južne Hrvatske. Nakon višegodišnje potrage po južnoj Hrvatskoj, godine 2001. u vinogradu Ivice Radunića u Kaštel Novom, pronađen je prvi trs DNK identičan s zifandelom. Uz pomoć „Dalmatinske ampelografije“ rekonstruirano je ime crljenak kaštelanski.

Dalmatinska ampelografija[uredi | uredi kod]

„Dalmatinska ampelografija“ je knjiga ampelografa Stjepana Bulića, izašla iz tiska 1949.godine, u kojoj se opisuju sorte vinove loze na području Dalmacije. Prirodoslovni muzej u Splitu u svom fundusu čuva orginalni hebrarij Stjepana Bulića u kojem su pohranjeni herbarizirani listovi svih sorti čije slike su uvrštene u njegovo kapitalno djelo. U knjizi opis i fotografija crljenka kaštelanskog odgovara stvarnom izgledu: pribidraga (tribidraga), zinfandela i primitiva.

Izvori[uredi | uredi kod]

• I.Pleić i E. Maletić, Crljenak Kaštelanski, Kaštelanski zbornik br. 8, Kaštela, 2007. ISSN 0353-3212

• I.Pleić i E. Maletić, Vrijednosti Kaštelanskih autohtonih sorti vinove loze, Kaštelanski zbornik br. 7, Kaštela, 2003. ISSN 0353-3212