Crkva svetog Ilije u Puračiću

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Crkva svetog Ilije u Puračiću je na području opštine Lukavac, Bosna i Hercegovina i pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhija zvorničko-tuzlanska. Proglašena je za nacionalni spomenik BiH[1] koji sačinjavaju: ikonostas sa 14 ikona na platnu, crkveni tron sa kompozicijom sv. Save, i ikona Ilijinog uzlaska na nebo u ognjenim kolima, te drveni krst.

Historija[uredi | uredi kod]

Prva drvena pravoslavna crkva u Puračiću sagrađena je 1881. godine. Nakon toga, 1895. godine se započelo sa gradnjom nove crkve na pristupačnijem ravničarskom dijelu Puračića, ispod Čaršije prema rijeci Spreči. Završena je 1903. godine. U vrijeme ratova bila je djelimično oštećivana, ali je zadržala izvornu autohtonost

Opis[uredi | uredi kod]

Pripada tipu jednobrodnih crkava sa zvonikom, zidanih sitnom ciglom - opekom. Ima pravougaonu osnovu dimenzija 18,80 m x 11,70 m. U osovini crkve, koja je orijentirana u pravcu istok - zapad, sa zapadne strane, nalaze se zvonik i apsida tako da je ukupne dimenzije crkve, 25,70 m x 11,70 m. Visina do sljemena dvovodnog krova iznosi 12,20 m, a visina tjemena zvonika iznosi 18,50 m.

Oltarski prostor s časnom trpezom odijeljen je od naosa velikim ikonostasom načinjenim od drveta sa slikama koje su rađene uljem na platnu. Ukupne dimenzije ikonostasa iznose 5,60 x 4 m. U vertikalnom iščitavanju, ikonostas je podijeljen na tri cjeline. Središnji dio nešto je viši u odnosu na druga dva. Sa druge strane, horizontalno iščitavanje cjelina ikonostasa omogućava sagledavanje jedinstvenog ikonografskog obrasca karakterističnog za Pravoslavnu crkvu.

Hram svetog proroka Ilije u Puračiću se nalazi u vrlo dobrom stanju, i u upotrebi je.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Ljiljana Ševo, Pravoslavne crkve i manastiri u Bosni i Hercegovini do 1878. godine, Glas srpski, Grad Banja Luka, Banja Luka, 2002.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Crkva svetog Ilije u Puračiću”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016.