Crkva svetog Đorđa, Kneževo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Crkva svetog Georgija (Kneževo))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crkva svetog Đorđa

Naziv crkve Crkva svetog Đorđa / Crkva svetog (velikomučenika) Georgija
LokacijaKneževo (Baranja)
Hrvatska
Izgrađena 1929.

Crkva svetog Đorđa je srpska pravoslavna crkva u Kneževu u Baranji (Hrvatska) koja pripada Popovačkoj parohiji Eparhije osječkopoljske i baranjske. Naziva se još: Crkva svetog Georgija / Hram svetog Georgija ili Crkva (hram) svetog velikomučenika Georgija.

Ime[uredi | uredi kod]

Kao zadužbina kraljevske porodice Karađorđević, crkva je posvećena svetom Georgiju, odn. svetom Đorđu. Zato se ta dva imena pojavljuju i u imenu crkve. Baranjski pravoslavci, međutim, tog sveca obično zovu sveti Đurađ pa i njegov spomen-dan - koji pada na 6. maj - nazivaju Đurđevo, koje je mnogima od njih i krsna slava.

Historijat[uredi | uredi kod]

Crkva je izgrađena odlukom kralja Aleksandra Karađorđevića 1929. godine u neovizantijskom stilu.[1] U hramu se nalaze dva trona, za kralja i kraljicu, koji su izrađeni od orahovine i ukrašeni duborezom. Hram je sedamdesetih godina XX. stoljeća vraćem Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Tih godina slikar Ivan Bens oslikao je ikone na ikonostasu, što je bila i prva dorada od izgradnje toga vjerskog objekta.[1]

Godine 2019. započela je obnova crkve, za koju su značajna sredstva izdvojili Općina Popovac te druge institucije i pojedinci.

Izvori i vanjske veze[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Sekulić, Srđan (July 2013). „Православни храмови источне Славоније, Барање и западног Срема /2/” (Serbian). Извор, Zajedničko veće opština (Vukovar) VII (70). Arhivirano iz originala na datum 2013-12-08. Pristupljeno 2013-08-09.