Crkva sv. Marije Snježne, Belec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
sv. Marija Snježna
{{{opis_slike}}}
Lokacija Belec (Zlatar),  Hrvatska
Godine izgradnje 1674. - 1743.
Renoviran 19. vijek-20. vijek
Religija Katoličanstvo
Patron Sveta Marija
Arhitektonski stil barok
Materijal cigla

Današnja župna Crkva sv. Marije Snježne iz Belca je jedna od najljepših baroknih crkava sjeverne Hrvatske. Selo Belec nalazi se u sastavu grada Zlatara, u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Čitav 19. vijek sv. Marija Snježna bila je najznačajnija proštenjska crkva Hrvatskog zagorja, sve do dogradnje crkve u Mariji Bistrici, početkom 20. vijeka.

Historija[uredi | uredi kod]

Sv. Marija Snježna spominje se prvi put 1676. godine kao kapela u Kostanjevcu, tu zavjetnu kapelu posvećenu sv. Mariji, dala je podići plemkinja Elizabeta Keglević-Erdody 1674 godine. [1]To je bila mala kapela u gotičkom stilu, sa nepravilnim svetištem. [1]Od te kapele, izrasla je tokom cijelog jednog vijeka, dogradnjama i proširenjima - značajna proštenjska crkva. Svoj konačni barokni izgled dobila je 1739. godine, kada su joj prigrađene kapela i sakristija, a uz zapadnu fasadu zvonik. Uokolo crkve izgrađena je cinktura (zid s kulama i trijemom). Zidarski radovi bili su gotovi 1740 godine. [2]

Enterijer sv. Marije Snježne iz Belca

Izgled[uredi | uredi kod]

Crkva sv. Marije Snježne izvana i nije bog zna što, liči na tipično južnonjemačke - austrijske crkve iz tog vremena. Njena prava vrijednost je u njenoj unutrašnjosti, u freskama i pozlaćenim drvenim skulpturama, koje stvaraju pravi raskošni barokni ambijent. Crkva ima pet oltara: glavni (posvećen sv. Mariji) i četiri bočna (Sv. Barbare, Sv. Josipa, Sv. Stjepana prvomučenika i Sv. Krunice ) koje su izradili su od 1739. do 1743. brojni umjetnici i zanatlije, među kojima se ističe štajerski kipar Josef Schokotnig iz Graza koji je u Belcu izveo dva bočna oltara i propovjedaonicu.

Eksterijer sv. Marije Snježne iz Belca

Unutrašnjost crkve oslikana je između 1740. - 1742. godine. [2] Nosioc radova bio je pavlinski slikar redovnik Ivan Ranger sa tri pomoćnika također redovnika. [2] To znamo zahvaljujući zapisu koji je ostavio Pavao Kunek, župnik u Belcu, pet godina nakon Rangerove smrti, on je napisao slijedeće;
s pomoću brata iz svog reda Ivana Rangera, najslavnijeg slikara ovog vremena u ovim krajevima u novome talijanskom načinu zidnoga slikanja svekoliku spomenutu crkvu zajedno sa sakristijom darovitim i ne manje dragocjenim kistom u tri godine. . . postepeno učinili po spomenutom bratu.
Figuralni sadržaj belečkih fresaka raspoređen je uglavnom po svodovima crkvenoga broda, kapela i apside. na centralnom dijelu svoda naslikan je veliki medaljon. Pod nogama Bogorodice s Isusom u krilu, naslikana je rimska Basilica di Santa Maria Maggiore, onako kako je izgledala u to doba. Umjesto rimskoga patricija Giovannija sa ženom, Ranger je u belačkoj crkvi naslikao bračni par Najšić, lokalne feudalce koji su se angažirali da se crkva proširi i dekorira. [2]Rangerove freske, kojima je pokriven svaki komad zida, dinamični kipovi i tipična barokna drvorezbarske dekoracija, uz promišljeno djelovanje svjetlosti daju belačkoj crkvi vrhunsku baroknu scenografiju.

  • Crkva sv. Marije Snježne bila je jedan od objekata u kojem je snimljen dokumentarni film Oktavijana Miletića - Barok u Hrvatskoj 1942., koji je iste godine prikazan je na tadašnjem Venecijanskom bienalu u sklopu 10. izložbe filmske umjetnosti. [3]
  • Crkva sv. Marije Snježne, obnavljana je više puta, posljednja velika restauracija obavljena je između 1994-2005 godine. [1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Europa u malom zagorskom selu Belec (hrvatski). www.croatia.ch. Arhivirano iz originala na datum 2011-11-21. Pristupljeno 21. 02. 2012. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Belec, zavjetna crkva Marije Snježne, oslikana god. 1740.-1742. (hrvatski). Janko Belaj & Marija Mirković. Arhivirano iz originala na datum 2011-08-08. Pristupljeno 21. 02. 2012. 
  3. 10. Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica (talijanski). la Biennale di Venezia. Arhivirano iz originala na datum 2013-07-04. Pristupljeno 21. 02. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]