Crkva sv. Križa

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Za ostala značenja v. Crkva sv. Križa (razvrstavanje).
Sveti Križ
najmanja katedrala na svijetu

Crkva sv. Križa najpoznatiji ninski građevni spomenik poznata kao i Najmanja katedrala na svijetu nalazi se pokraj župne crkve u Ninu. Datira u XI vijek, a oblikom podsjeća na grčki jednokraki križ. Krakovi su presvođeni kubastim svodom, vanjski dio je ukrašen nizom slijepih niša, dok je kupola nepravilnog elipsoidnog oblika koji se prema vrhu suzuje a s vanjske strane ukrašena slijepim nišama.

Oko promatrača uvidjeti će greške u gradnji koje nisu nastale neznanjem, već su promišljeno djelo majstora. Naime pomaci od pravilne osi i nazovimo ih greške u zidanju posljedica su praćenja sunca. Tako je crkvica služila kao svojevrstan sat i kalendar u dobu u kojem je izgrađena. Za vrijeme hrvatskih vladara služila je kao dvorska kapela kneževa dvora koji se nalazio u neposrednoj blizini.
Na nadvratniku s donje strane nalazi se ime župana Godečaja (Godeslava) koji se smatra najstarijim po imenu zabilježenim hrvatskim vladarom.

U užoj okolici pronđeno je i istraženo oko 170 srednjovjekovnih starohrvatskih grobova koji datiraju od VIII. do XV. vijeka te stambene prostorije starih Hrvata.