Crkva sv. Križa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg Za ostala značenja v. Crkva sv. Križa (razvrstavanje).
Sveti Križ
najmanja katedrala na svijetu

Crkva sv. Križa najpoznatiji ninski građevni spomenik poznata kao i Najmanja katedrala na svijetu nalazi se pokraj župne crkve u Ninu. Datira u XI vijek, a oblikom podsjeća na grčki jednokraki križ. Krakovi su presvođeni kubastim svodom, vanjski dio je ukrašen nizom slijepih niša, dok je kupola nepravilnog elipsoidnog oblika koji se prema vrhu suzuje a s vanjske strane ukrašena slijepim nišama.

Oko promatrača uvidjeti će greške u gradnji koje nisu nastale neznanjem, već su promišljeno djelo majstora. Naime pomaci od pravilne osi i nazovimo ih greške u zidanju posljedica su praćenja sunca. Tako je crkvica služila kao svojevrstan sat i kalendar u dobu u kojem je izgrađena. Za vrijeme hrvatskih vladara služila je kao dvorska kapela kneževa dvora koji se nalazio u neposrednoj blizini.
Na nadvratniku s donje strane nalazi se ime župana Godečaja (Godeslava) koji se smatra najstarijim po imenu zabilježenim hrvatskim vladarom.

U užoj okolici pronđeno je i istraženo oko 170 srednjovjekovnih starohrvatskih grobova koji datiraju od VIII. do XV. vijeka te stambene prostorije starih Hrvata.