Crkva presvetog Trojstva u Sarajevu

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Crkva presvetog Trojstva)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crkva Presvetog Trojstva u Sarajevu

Crkva presvetog Trojstva, je katolička crkva, Vrhbosanska nadbiskupija‚ u naselju Dolac Malta Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 12. do 18. maja 2009. godine, donijela je odluku da se crkva proglasi za nacionalni spomenik BiH.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo. Nacionalni spomenik čine crkva i pokretna imovinа koju sačinjavaju: tri oltarske slike Otona Ivekovića, vitraži, tri oltara, propovjedaonica, dvije ispovjedaonice, crkvene klupe, Put križa (14 postaja), 11 skulptura, zavjetni križ (Raspelo), monstranca, kalež i dva ciborija.

Historija[uredi | uredi kod]

Izgrađena je prema projektu arhitekte Josipa Vancaša 1906. godine. Prema svojim arhitektonskim vrijednostima, ovaj objekat je jedno od značajnih ostvarenja historicizma u sakralnoj umjetnosti Sarajeva i čitave Bosne i Hercegovine, sa neoromaničkim karakteristikama. Primjena romaničkih stilskih elemenata vidljiva je u oblikovanju ulaznog portala sa zvonikom, kao i na svim fasadama objekta na kojima su izrađene dvobojne trake u alternaciji oker-žute boje, zatim arhitektonskoj plastici sa romano-gotičkim motivima, kao i na prozorima koji su ukrašeni vitražima.

Gradnja crkve započela je 14. maja 1905. godine, a dovršena je 18. novembra 1906. godine kada je svečano blagoslovljena od strane nadbiskupa Josip Stadlera. Troškovi izgradnje crkve iznosili su oko 100.000 kruna.[2]

Opis[uredi | uredi kod]

Crkva Presvetog Trojstva je jednobrodna građevina pravougaonog oblika. Vanjska dužina objekta iznosi 40,0 m, širina na južnoj strani 14,9 m, a na sjevernoj 17,2 m. Glavni ulaz u se nalazi na južnoj strani, a apsida u kojoj je smješten oltar, smještena je na sjevernoj strani. U dispozicionom smislu crkva ima: narteks čije vanjske dimenzije iznose 12,5X5,25 m; naos 25,45X14,00 m i svetište 5,90 x 17,20 m, zatim horsku galeriju koja se nalazi iznad narteksa.

Crkva ima tri oltara, jedan glavni i dva bočna. Nacrt za glavni oltar, posvećen Presvetom Trojstvu izradio je Josip Vancaš. Oltar je izrađen kombinacijom najfinijeg bijelog dalmatinskog i crvenkastog sarajevskog mramora. Bočni oltari i propovjedaonica izrađeni su također prema Vancaševim nacrtima, u tirolskoj firmi F. Stuflezera. Ovaj crkveni mobilijar napravljen je od hrastovine, hromiran i djelimično pozlaćen. Dva bočna oltara posvećena su događajima iz Bogorodičina života.

Prvobitno zidno slikarstvo crkve nije sačuvano. Nekoliko različitih dokumenata otkriva vrlo dragocijene podatke. Prvi od njih – račun predviđenih troškova – navodi da je za oslikavanje nutrine crkve bila zadužena radionica za dekorativno slikarstvo iz Sarajeva uz trošak od 2120 kruna. Vlasnik ove radionice, ugledni slikar Carl Richter, radio je na oslikavanju ovog, ali i brojnih drugih objekata u Sarajevu.

U prozorskim nišama prvobitno su bili postavljeni vitraži iz radionice Eduarda Kratzmanna iz Beča, od kojih sačuvana su samo tri. Godine 1990. poznati atelje za izradu vitraža Stanišić iz Sombora izvršio je popravak vremenom oštećenih vitraža, a u oltarnoj apsidi izrađena su dva nova vitraža. Godine 2005, ista je firma postavila 10 novih vitraža i tri manja.

U posebno lijepe predmete pokretnog crkvenog inventara, izdvaja se četrnaest postaja Puta križa.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Jela Božić, - Arhitekt Josip pl. Vancaš, Značaj i doprinos arhitekturi Sarajeva u periodu austrougarske uprave (doktorska disertacija), Univerzitet u Sarajevu, Arhitektonski fakultet u Sarajevu, Sarajevo.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Crkva presvetog Trojstva”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016. [mrtav link]
  2. Ivan Ravlić, Nadbiskup Stadler i gradnja župne crkve; u: Sto godina župne crkve Presvetog Trojstva Novo Sarajevo, Župni ured Presveto Trojstvo Novo Sarajevo, Sarajevo, 2007.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]