Crkva sv. Križa u Zagrebu

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Crkva Svetog Križa, Siget)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crkva Svetog Križa
{{{opis_slike}}}
Lokacija Novi Zagreb, Hrvatska
Arhitekt Emil Seršić i Matija Salaj (nacrt krovišta arh. Josip Horvat)
Godine izgradnje 1971.
Godina završetka 1982.
Religija Katoličanstvo
Arhitektonski stil funkcionalizam
Materijal beton, čelik
Dimenzije dužina: 55, širina: 33, visina 28 m. (1500 m2)

Crkva sv. Križa je prva novija crkva u Novom Zagrebu u naselju Siget izgrađena od 1971 do 1982. Uz crkvu je podignut samostan neto površine 800 i zvonik visok 33 m.

Povijest[uredi | uredi kod]

Prve stambene zgrade u Novom Zagrebu niknule još ranih 1960-ih, ali taj novi grad nije imao nikakvog sakralnog objekta, osim male (starije) crkvice u Remetincu. Franjevci, zapravo njihov provincijal D. Damjanović je još 1964. zatražio od zagrebačke gradske uprave zemljište za crkvu u Novom Zagrebu, u zamjenu za nacionalizirano zemljište u Savskoj cesti (neboder Zagrepčanka).[1] Nakon što su uspjeli dobiti zemljište, 1966. podnijeli su zahtjev da na tom zemljištu izgrade crkvu, no tadašnje socijalističke vlasti dugo su otezale sa izdavanjem dozvole za gradnju, što bi se reklo tražili su dlaku u jajetu, stalno je nešto falilo.

Nakon dugog administrativnog natezanja Grad Zagreb je tek 7. maja 1970. izdao građevinsku dozvolu, na osnovu nje je 15. septembra sklopljen ugovor s građevinskim poduzećem "Industrogradnja" i otpočela je gradnja crkve po projektu [[arhitekata Emila Seršića i Matije Salaja. Radovi nisu tekli brzo i bez problema, 1977. su čak prekinuti kada je ustanovljeno da projekt za krovište od korten čelika nije dobar.[1] Nakon toga napravljen je drugi projekt krovišta kojeg je napravio arhitekt Josip Horvat. Nakon puno teškoća i otezanja, crkva je dovršena 17. augusta 1982. godine,[1] svečano je otvorena 22. augusta, misom koju je vodio nadbiskup Franjo Kuharić.

Izgled[uredi | uredi kod]

Crkva Crkva sv. Križa Siget je do danas najuspjelije moderno arhitektonsko sakralno djelo u Hrvatskoj, to je harmonični spoj tri objekta i njihovih volumena; crkve, samostana i zvonika. Ritmička kompozicija 74 betonske vertikale - nosača krovišta, na koje je fasada podijeljena. Krovište je podijeljeno na 142 čelične piramidalne istake.[2]

Enterijer crkve izveden je po nacrtima arhitekta Petra Ruževića. Splitski slikar Josip Botteri Dini je 1988. izradio vitraže inspiriran stihovima sv. Franje Asiškog "Pjesma stvorova".[3] Na sredini oltarskog prostora izveden je križ (8 m), rad Nede Grdinić. Crkva ima prostor za prihvat 2000 ljudi.

Bilješke[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]