Crkva Svete Trojice u Paraćinu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Crkva Svete Trojice se nalazi u središtu Paraćina i pripada Eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve.Građena je u nekoliko navrata,tokom druge polovine XIX veka,završena je 1898.godine,a njeno osvećenje obavio je mitropolit beogradski Inokentije Pavlović (18981905) 06.06.1899.godine.Tokom svetskih ratova doživela je oštećenja,a poslednji radovi na njenoj obnovi izvedeni su 1985.godine.

Sama građevina je rađena prema projektu arhitekte Jovana Ilkića i predstavlja spoj nekoliko različitih stilova[1].U njenoj porti,istočno od crkve,smeštena je grobnica,koju sačinjava deset grobova,u kojima počivaju osnivači i graditelji crkve,dok se u njenoj blizini nalazi spomenik poginulim oslobodiocima Paraćina 1918.godine,podignut 1922.godine.

Izgradnja[uredi | uredi kod]

Gradnja crkve u Paraćinu,posvećene gradskoj slavi,Svetoj Trojici,otpočela je 1862.godine.Prvobitna građevina,je imala kulu zvonaru nad narteksom,koja se 1864.godine urušila,usled čega je došlo do rušenja čitavog krova,na već gotovoj građevini.

Ponovno građenje crkve,na starim ostacima,otpočelo je 1893.godine,da bi,posle odlaska prethodnog izvođača,gradnju preuzeo požarevački inženjer Miroslav Pavlović,koji je 1898.godine završio njenu izgradnju.

Tokom Prvog svetskog rata,crkva je oštećena usled bombardovanja,dok je za Drugog svetskog rata ostala bez prozora,usled eksplozije vojnih magacina.

Arhitektura[uredi | uredi kod]

Crkva Svete Trojice,rađena prema projektu Jovana Ilkića,podignuta je u srpsko-vizantijskom stilu i ima osnovu jednobrodne građevine,sa kupolom okrugle osnove nad naosom.Na njenom zapadnom kraju,nalazi se kula zvonara,podignuta u stilu romanike.Njena unutrašnjost je izvedena u baroknom stilu,osnova drvenog ikonostasa rađena je u Beogradu,dok su ikone na njemu iz Rusije.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Opština Paraćin: Crkva sv Trojice Paraćin. Arhivirano iz originala na datum 2011-12-05. Pristupljeno 05.11.2011. 

Literatura[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]