Sligo (grofovija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice County Sligo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Slajgo
County Sligo / Contae Shligigh

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Slajgo na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Konot
Sedište Slajgo
 
Površina 1.837 km²
Stanovništvo 65.270 (2011.)
Gustina naseljenosti 35,5/km²
 
Registarske tablice SO
Veb stranica www.sligococo.ie/

Okrug Slajgo (engl. County Sligo, ir. Contae Shligigh) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom severozapadnom delu, u pokrajini Konot.

Danas je okrug Slajgo jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je istoimeni grad Slajgo.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Slajgo se nalazi u severozapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Slajgo je po prostranstvu jedan od osrednjih irskih okruga - zauzima 22. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo okruga Slajgo je područje sastavljeno od dolina i brdskih krajeva. Središnji deo okruga je sa nizijski, pa je sa razvijenijom poljoprivredom, dok je zapadni i istočni brdski. Krajnji zapad je planinski i tu se nalazi najviši vrh u okrugu - Kliv Gampf, visok 544 m.

Klima Klima u okrugu Slajgo je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Slajgo je bogat vodama. Okrug ima obalu ka Atlantiku na severu. Postoji više manjih reka. U okrugu postoji i niz jezera, od kojih su najveća i poznatija jezera Lauf, Arou i Gera. U okviru okruga ima mnogo močvara.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Slajgo, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Slajgo živelo je preko 65 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je gotovo 3 puta manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Slajgo ima gustinu naseljenosti od oko 35 st./km², što je značajno manje od državnog proseka (oko 60 st./km²). Središnji i severni delovi okruga je bolje naseljeni nego ostatak.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Spoljne veze[uredi | uredi kod]