Causantín mac Cináeda

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Constantine I od Škotske)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Causantín mac Cináeda
kralj Pikta
Vladavina 862–877
Prethodnik Donald I
Nasljednik Áed
Potomstvo Donald II, kralj Pikta, Albe
Kuća Alpin
Otac Kenneth I, kralj Pikta
Umro/la 877
Atholl?

Causantín ili Constantín mac Cináeda (na modernom gelskom Còiseam mac Choinnich; ? - 877) bio je kralj Pikta, koji je vladao od 862. do smrti. Često se za njega koristi naziv Constantine I odnosno tradicionalno ga se smješta među historijske kraljeve Škotske, iako ga suvremeni historičari smatraju tek kraljem Pikta. Bio je sin Cináed mac Ailpína ("Kenneth MacAlpin"), te naslijedio svog strica Domnall mac Ailpína po njegovoj smrti 13. aprila 862. Vladavina mu je koincidrala s vrhuncem vikinških pohoda na Britansko otočje, pri čemu se kao meta našla i današnja Škotska, koju su napadali i sa područja Northumbrije u današnjoj sjevernoj Engleskoj koju su osvojili u to vrijeme. Nastojeći im se suprotstaviti Causantin je 875. teško poražen, a 877. je i poginuo, najvjerojatnije u borbi s njima.

Njegova sestra Máel Muire je bila udana za irskog kralja Áed Findliatha, a kasnije i za njegovog nasljednika Flann Sinnu.

Naslijedio ga je brat Aed.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Causantín mac Cináeda
Umro/la: 877
Kraljevske titule
Prethodi:
Domnall
kralj Pikta
(tradicionalno kralj Škota)

862–877
Slijedi:
Áed

It is likely that Causantín's (Constantine I) reign witnessed increased activity by Vikings, based in Ireland and Northumbria, in northern Britain and he died fighting one such invasion.