Come Back, Africa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Come Back, Africa
Režija Lionel Rogosin
Producent Lionel Rogosin
Scenario Lionel Rogosin
Lewis Nkosi
William Modisane
Uloge Vinah Makeba
Zachria Makeba
Molly Parkin
Miriam Makeba
Muzika Lucy Brown
Fotografija Ernst Artaria
Emil Knebel
Montaža Carl Lerner
Distribucija Milestone Films
Datum(i) premijere
septembar 1959 (1959-09) (Venecija)
Trajanje 83 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
afrikaans

Come Back, Africa (sh. Vrati se, Afriko) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1959. godine u režiji Lionela Rogosina, poznat kao jedan od prvih koji se eksplicitno politički angažirao protiv režima apartheida u tadašnjoj Južnoj Africi, kao i po okolnostima snimanja koje ga čine jednim od prvih primjera tzv. gerilske kinematografije u današnjem svijetu.

Protagonist filma, koga tumači Zachria Makeba, je Zacharias, crni Južnoafrikanac koji se, suočen sa siromaštvom, iz svog seoskog kraala doseljava u Sophiatown, prigradsko naselje (township) Johannesburga. Radnja prikazuje kako se njegovi pokušaji da zaradi za život sudaraju sa ugnjetačkim zakonima bjelačke vlasti kao i organiziranim kriminalom koji caruje u naselju.

Rogosin je film snimio u suradnji sa novinarima i redakcijom crnačkog časopisa Drum, koji su u to vrijeme bili među glavnim borcima protiv apartheida. Film je sniman po uzoru na "dokumentarce" Josepha Flahertyja, odnosno koristili su se naturščici i nastojalo dati što autentičniji prikaz života u townshipovima, ali uz fiktivne likove i događaje. Kako bi zavarao južnoafričke vlasti, Rogosin je tvrdio da snima "nedužni" filmski mjuzikl, a ne angažiranu političku dramu, te je tako ishodio dozvole. Na kraju je, za svaki slučaj, kopije filma prokrijumčario iz zemlje, isto kao što je uspio za glumicu i pjevačicu Miriam Makeba ishoditi crncima tada nedostupnu dozvolu za izlazak iz zemlje.

Come Back, Africa je premijerno prikazan na venecijanskoj Mostri gdje je dobio jednu od nagrada. U samoj Južnoj Africi je bio zabranjen za prikazivanje sve do pada apartheida.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]