Coma (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Coma
korice prvog izdanja
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)medicinski triler
IzdavačLittle, Brown & Co.
Datum izdanja1977
Vrsta medijaštampa (tvrdi uvez)
Stranica306
ISBN0-316-15510-1
OCLC broj2829561
Dewey Decimal813/.5/4
LC klasifikacijaPZ4.C76992 Co PS3553.O5545

Coma (sh. Koma) je roman američkog književnika Robina Cooka objavljen 1977. godine. Po žanru je triler, a protagonistica je Susan Wheeler, 23-godišnja strudentica medicine koja prilikom staža u jednoj bostonskoj bolnici primjećuje kako neobično veliki broj pacijenata, koji su u pravilu mladi i zdravi, padaju u komu tokom rutinskih operacija. Radnja prikazuje kako to počinje istraživati te postupno razotkriva kako je uprava bolnice upetljana u masovnu operaciju ilegalne trgovine organima za transplantaciju.

Cook, koji je po struci ljekar, je roman napisao nekoliko godina nakon neuspjeha svog debitantskog romana The Year of the Intern. Prema vlastitim riječima, taj ga je događaj potakao da temeljito proučava tadašnje bestseler knjige kako bi pokušao ponoviti njihov uspjeh; ustanovio je da bi svoja profesionalna iskustva i znanje mogao čitateljima najuspješnije predočiti u obliku trilera. Nakon objavljivanja je Coma postala bestseler, a što se dijelom tumači i time da je publika bila još uvijek fascinirana konceptom transplantacije organa, te je ideja da bi se ona mogao koristiti u kriminalne svrhe bila tako teško zamisliva da su pojedini kritičari roman stavili u žanr science fictiona.

Uspjeh romana, koji je na prostoru bivše Jugoslavije objavljen u nastavcima u Ilustrovanoj Politici, je sljedeće godine potakao i hollywoodsku ekranizaciju u obliku istoimenog filma koga je bio režirao Cookov kolega i prijatelj Michael Crichton. Godine 2012. je snimljena i istoimena televizijska miniserija.

Izvori[uredi | uredi kod]