Kralj Cole

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Coel Hen)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kralj Cole ili Coel je naziv za polulegendarnu ličnost ili nekoliko istoimenih ličnosti koje se pojavljuju u britanskim srednjovjekovnim književnim izvorima, gdje je obično navođen kao monarh, odnosno predak nekoliko kraljevskih dinastija koje su se pojavile u Britaniji u kasnoj antici ili ranom srednjem vijeku.

Velški izvori ga navode kao pretka britskih dinastija u današnjoj sjevernoj Engleskoj i sjevernoj Škotskoj, odnosno na području poznatom kao Hen Ogledd ("Stari Sjever"). Kao njegovi potomci se navode kralj Urien od Rhegeda; Gwallog od Elmeta; braća Gwrgi i Peredur, te Clydno Eiddin, kralj Eiddina (današnji Edinburgh). Također se navodi da je bio tast Cunedde, osnivača Gwynedda u današnjem Sjevernom Walesu.

Srednjovjekovni engleski historičar Henry od Huntingdona u svom djelu Historia Anglorum navodi kralja Coela od Colchestera koji je navodno bio otac svete Helene, odnosno djed rimskog cara Konstantina. Isto navodi i Geoffrey od Montmoutha u svom djelu Historia Regum Britanniae.

Moderni britanski historičar John Morris je iznio hipotezu kako je podloga za mitskog kralja Coela bila stvarna ličnost u liku rimskog vojnog komandanta ili guvernera koji je živio u periodu od 350. do 420. Prema Morrisu, za vrijeme rimskog napuštanja Britanije 410. je Coel najvjerojatnije ostao sa dijelom trupa u Eborakumu i odatle vladao post-rimskom Britanijom; njegovi sinovi i nasljednici su kasnije stvorili britska kraljevstva koja su se u kasnijim vijekovima i decenijama borila sa Anglosaksoncima.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura
  • Bromwich, Rachel (2006). Trioedd Ynys Prydein: The Triads of the Island of Britain. University of Wales Press. ISBN 978-0-7083-1386-2. 
  • Henry of Huntingdon (1996). Greenway, Diana. ur. Historia Anglorum: The History of the English People. Oxford University Press. ISBN 0198222246. 
  • Harbus, A. (2002). Helena of Britain in Medieval Legend. D. S. Brewer. 
  • Koch, John T. (2006). Celtic Culture: A Historical Encyclopedia. ABC-CLIO. ISBN 1851094407. 
  • MacQuarrie, Alan (1993). Grant, A.; Stringer, K.. ur. „The Kings of Strathclyde”. Medieval Scotland: Crown, Lordship and Community (Edinburgh University Press): 1–19. 
  • Morris, John (1973). The Age of Arthur. Weidenfeld & Nicolson. 
  • Opie, I.; Opie, P. (1997). The Oxford Dictionary of Nursery Rhymes. Oxford University Press. 
  • Geoffrey of Monmouth (1966). Thorpe, Lewis. ur. The History of the Kings of Britain. Penguin. ISBN 0-14-044170-0. 
Prethodi:
Asklepiodot
Legendarni kraljevi Britanije
Slijedi:
Constantius