Áed Rúad, Díthorba i Cimbáeth

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Cimbáeth)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Áed Rúad, sin Badarnov, Díthorba, sin Demanov i Cimbáeth, sin Fintanov, sva trojica unuci Airgetmara su bili, prema irskim srednjovjekovnim legendama i tradiciji, veliki kraljevi Irske koji su se tri puta izmjenjivali na prijestolju u razmacima od sedam godina. Áed je umro na kraju svog trećeg kraljevanja utopivši se pod vodopadom po njemu nazvanim Eas Ruaid, "Vodopad Crvenog" (Assaroe Falls, Ballyshannon, Donegal). Díthorba i Cimbáeth su zatim vladali po sedam godina prije nego što je Áedova kćer Macha Mong Ruad tražila da vlada na očevom mjestu. Díthorba i Cimbáeth su odbili, pa je došlo do bitke. Díthorba je ubijen, a Macha je potom natjerala Díthorbine sinova da joj podignu palaču u Emain Machi. Potom se udala za Cimbáetha te je par vladao sedam godina prije nego što je Cimbáeth umro od kuge, a Macha postala jedina kraljica navedena u poposu drevnih irskih vladara.

Izvori su proturječni po pitanju kako se rotacija odvijala. Vladavine Aéda i Díthorbe se ne spominju u Lebor Gabála Érenn - nakon što je prethodnog kralja Lugaid Laigdecha ubio Áed, slijedi dinsenchas priča o podizanju Emain Mache, a nakon toga se navodi Cimbáeth, koji je naslijedio Díthorbu i vladao dvadeset osam godina.[1] Dinsenchas navodi kako su sva tri rođaka vladala u razmacima po sedam gpdina, i to tru puta;[2] Annals of the Four Masters se sa time slaže,[3] ali Geoffrey Keating im svakom daje po jednokratnu vladavinu od dvadeset jednu godinu, osim Cimbáethu, koji je vladao dvadeset.[4] Lebor Gabála navodi kako je Cimbáeth vladao u doba Aleksandra Velikog (336–323. pne.). Kronologija Keatingove Foras Feasa ar Éirinn mu vladavinu smješta u period 530-469. pne., Annals of the Four Masters u 731-661. pne.

References[uredi | uredi kod]

  1. R. A. Stewart Macalister (ed. & trans.), Lebor Gabála Érenn: The Book of the Taking of Ireland Part V, Irish Texts Society, 1956, p. 261-263
  2. Eugene O'Curry, Lectures on the Manuscript Materials of Ancient Irish History, 1861, Appendix No. XXXVIII
  3. Annals of the Four Masters M4469-4539
  4. Geoffrey Keating, Foras Feasa ar Éirinn 1.27
Kraljevske titule
Prethodi:
Lugaid Laigdech
veliki kralj Irske
(u rotaciji)

LGE 4. vijek pne.
FFE 530-468. pne.
AFM 731-661. pne.
Slijedi:
Macha Mong Ruad