Christian od Braunschweig-Wolfenbüttela

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Christian von Braunschweig-Wolfenbüttel)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Portret koji je izradio Jan Anthonisz van Ravesteyn, 1620.

Christian Mlađi od Braunschweig-Wolfenbüttela (20. septembar 1599 – 16. jun 1626) bio je njemački plemić i titularni vojvoda Braunschweig-Lüneburga, poznat kao jedan od vođa protestantskih snaga u početnim fazama Tridesetogodišnjog rata, gdje se istakao izuzetnom hrabrošću, ali i stekao reputaciju fanatičnog antikatolika.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rodio se kao pripadnik Welfa, jedne od najuglednijih plemićkih kuća Evrope. Otac mu je bio vojvoda Heinrich Julius od Braunschweig-Lüneburga, a majka danska princeza Elizabeth. Nakon očeve smrti je 1613. otišao u Dansku, gdje se obrazovao pod patronatom ujaka, kralja Christiana IV.

Godine 1620. se kao mladić priključio vojsci nizozemskog protestantskog princa Mauritza Oranskog, koja je vodila rat protiv katoličkog Španskog Carstva, a koji se paralelno vodio sa Tridesetogodišnjim ratom u susjednoj Njemačkoj. Ubrzo nakon toga je uspio formirati vlastitu vojsku te se priključiti Friedrichu V Falačkom, nominalnom vođi njemačkih protestanata. Pod njegovim zapovjedništvom je vodio tri velike bitke - kod Höchsta, gdje ga je porazio katolički zapovjednik Tilly, kod Fleurusa gdje je u borbi protiv Španaca izgubio ruku, i konačno Stadtlohna 1623. godine, gdje ga je ponovno porazio Tilly. Nakon te pobjede je Friedrich potpisao primirje sa katoličkim carem Ferdinandom II, odnosno pristao na katoličku dominaciju nad protestantima u Carstvu. Christian je, međutim, odlučio nastaviti otpor uz podršku svog ujaka, uglavnom poduzimajući pohode na sjeveru Njemačke. Prilikom jednog od njih se razbolio i umro.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Rudolf
(administrator)
biskup Halberstadta
1616-1623
(administrator)
Slijedi:
Christian William