Chris Hedges

Izvor: Wikipedia
Chris Hedges

Chris Hedges

Chris Hedges (rođen 18.9.1956.) je poznati američki novinar specijaliziran za Bliski Istok i SAD. Dobitnik je zajedno s svojim novinarskim kolegama iz New York Timesa nagrade Pulitzer 2002. godine. Politički Cris Hedges se deklarira kao moderni socijalist u sukobu s bezobzirnim totalitarnim kapitalizmom [1]

Život[uredi - уреди]

Chris Hedges se rodio 18.9.1956. godine u obitelji prezbeterijanskog svećenika. Odrastao je u zabačenom dijelu savezne države New York, a srednju školu završava u Connecticutu. Prvo fakultetsku diplomu dobiva iz područja engleske literature, a potom završava to jest dobiva i diploma vjerskog odjela fakulteta Harvard.

Svoju novinarsku karijeru Chris Hedges počinje kao dopisnik u El Salvadoru nakon čega se specijalizirao za Bliski istok. Tijekom izvještavanja iz Iraka nakon pustinjske oluje bio je uhapšen i potom pušten od Iračke vojske 1992. godine, nakon čega počinje izvještavati s Balkana sve do završetka jugoslavenskih ratova.

Chris Hedges je od početka bliskoistočne karijere protivnik izraelske politike prema palestincima, a bio je i vatreni protivnik američke invazije Iraka 2003 zbog čega je napadnut tijekom svog govora 2003. godine[2]. Zbog toga događaja Chris Hedges je u SADu formalno državi bez cenzure i "napustio" New York Times [3][4] koji se prvo izvinio zbog njegovog govora koji potkopava povjerenje "naroda" u neutralnost časopisa [3]. Taj incident je označio početak njegove nove karijere tijekom koje prije svega piše knjige i biva pozivan ta piše kao kolumnist ili surađuje s takozvanim alternativnim američkim medijima kao prije svega Truthdig.

Njegova najpoznatija knjiga je ona prva War Is a Force That Gives Us Meaning koju je napisao 2002. godine dok je još radio za New York Times. Hedgesove knjige se općenito bave kritikom tranutačnog američkog društva.

Političko razmišljanje[uredi - уреди]

Nakon napuštanja New York Times kada je dobio priliku da slobodno bez cenzure kaže svoje mišljenje Chris Hedges je izjavio o situaciji u SADu:

Odbijanje svih naših liberalnih institucija, uključujući medije, fakultete i demokratsku stranku, da upute izazov utopijskoj pretpostavki da samo tržište treba odrediti dozvole ponašanja korporacija i investicijskih firmi da nastave svoj napad, uključujući i špekuliranje da podignu cijene hrane je neprihvatljivo.

Ta pretpostavka dopušta korporacijama ugljena, nafte i prirodnog plina da dovode u nevažan položaj alternativne izvore energije,a da one same emitiraju smrtonosne razine stakleničkih plinova. Ona dopušta poljoprivrednom biznisu preusmjeravanje kukuruza i soje za proizvodnju etanola i uništavanje lokalne, održive poljoprivrede.

Ta pretpostavka dopušta ratnoj industriji da troši polovicu svih državnih rashoda, stvori trilijune deficita i da profitira od sukoba na Bliskom Istoku u kojem mi nemamo šanse za pobjedu. Ona dopušta korporacijama da izbjegnu najosnovnije kontrole i propisa i da nas zabetonira u sistem globalnog neo-feudalizma.

Zadnji ljudi koji bi trebali biti zaduženi za našu opskrbu hranom ili naš društveni i politički život, a da ne spominjem skrb bolesne dece, su korporativni tajkuni i Wall Street špekulanti."

{{{2}}}

[5]

Knjige[uredi - уреди]

 • War Is a Force That Gives Us Meaning (2002)
 • What Every Person Should Know About War (2003)
 • Losing Moses on the Freeway (2005)
 • American Fascists (2007)
 • I Don't Believe in Atheists (2008)
 • Collateral Damage (2008)
 • Empire of Illusion (2009)
 • Death of the Liberal Class (2010)

Izvori[uredi - уреди]

 1. Hedges, Chris, "Why I Am a Socialist", TruthDig, Dec 29, 2008
 2. Footage of the speech on YouTube; Rockford College, May 2003
 3. 3.0 3.1 Hedges, Chris; A Father's Gift, The Dallas Morning News, June 17, 2006, accessed Dec 21, 2010
 4. The Nation Institute
 5. US economy comeback, false advertisement

Vanjske veze[uredi - уреди]