Chris Hedges

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Chris Hedges
Chris Hedges
RođenjeChristopher Lynn Hedges
18. 9. 1956. (1956-09-18) (dob: 67)
St. Johnsbury, Vermont, SAD
Državljanstvoameričko
Zanimanjenovinar, pisac, aktivist

Chris Hedges (St. Johnsbury, 18. 9. 1956) je poznati američki novinar specijaliziran za Bliski Istok i SAD. Dobitnik je zajedno sa svojim novinarskim kolegama iz New York Timesa nagrade Pulitzer 2002. godine. Politički Cris Hedges se deklarira kao moderni socijalist u sukobu s bezobzirnim totalitarnim kapitalizmom [1]

Život[uredi | uredi kod]

Chris Hedges se rodio 1956. godine u obitelji prezbeterijanskog svećenika. Odrastao je u zabačenom dijelu savezne države New York, a srednju školu završava u Connecticutu. Prvo fakultetsku diplomu dobiva iz područja engleske literature, a potom završava to jest dobiva i diploma vjerskog odjela fakulteta Harvard.

Svoju novinarsku karijeru Chris Hedges počinje kao dopisnik u El Salvadoru nakon čega se specijalizirao za Bliski Istok. Tokom izvještavanja iz Iraka nakon pustinjske oluje bio je uhapšen i potom pušten od Iračke vojske 1992. godine, nakon čega počinje izvještavati s Balkana sve do završetka Jugoslavenskih ratova.

Chris Hedges je od početka bliskoistočne karijere protivnik izraelske politike prema Palestincima, a bio je i vatreni protivnik američke invazije Iraka 2003. zbog čega je napadnut tokom svog govora 2003. godine[2]. Zbog toga događaja Chris Hedges je u SAD-u formalno državi bez cenzure i "napustio" New York Times[3][4] koji se prvo izvinio zbog njegovog govora koji potkopava povjerenje "naroda" u neutralnost časopisa [3]. Taj incident je označio početak njegove nove karijere tokom koje prije svega piše knjige i biva pozivan ta piše kao kolumnist ili surađuje s takozvanim alternativnim američkim medijima, prije svega Truthdigom.

Njegova najpoznatija knjiga je ona prva, War Is a Force That Gives Us Meaning, koju je napisao 2002. godine dok je još radio za New York Times. Hedgesove knjige se općenito bave kritikom trenutačnog američkog društva.

Političko razmišljanje[uredi | uredi kod]

Nakon napuštanja New York Timesa kada je dobio priliku da slobodno bez cenzure kaže svoje mišljenje Chris Hedges je izjavio o situaciji u SAD-u:

Odbijanje svih naših liberalnih institucija, uključujući medije, fakultete i demokratsku stranku, da upute izazov utopijskoj pretpostavki da samo tržište treba odrediti dozvole ponašanja korporacija i investicijskih firmi da nastave svoj napad, uključujući i špekuliranje da podignu cijene hrane je neprihvatljivo.

Ta pretpostavka dopušta korporacijama ugljena, nafte i prirodnog plina da dovode u nevažan položaj alternativne izvore energije, a da one same emitiraju smrtonosne razine stakleničkih plinova. Ona dopušta poljoprivrednom biznisu preusmjeravanje kukuruza i soje za proizvodnju etanola i uništavanje lokalne, održive poljoprivrede.

Ta pretpostavka dopušta ratnoj industriji da troši polovicu svih državnih rashoda, stvori bilijune deficita i da profitira od sukoba na Bliskom Istoku u kojem mi nemamo šanse za pobjedu. Ona dopušta korporacijama da izbjegnu najosnovnije kontrole i propisa i da nas zabetonira u sistem globalnog neo-feudalizma.

Zadnji ljudi koji bi trebali biti zaduženi za našu opskrbu hranom ili naš društveni i politički život, a da ne spominjem skrb bolesne djece, su korporativni tajkuni i Wall Street špekulanti."

– C. Hedges[5]

Knjige[uredi | uredi kod]

  • War Is a Force That Gives Us Meaning (2002)
  • What Every Person Should Know About War (2003)
  • Losing Moses on the Freeway (2005)
  • American Fascists (2007)
  • I Don't Believe in Atheists (2008)
  • Collateral Damage (2008)
  • Empire of Illusion (2009)
  • Death of the Liberal Class (2010)
  • The World As It Is: Dispatches on the Myth of Human Progress (2010)
  • Days of Destruction, Days of Revolt (2012), koautor: Joe Sacco
  • Wages of Rebellion: The Moral Imperative of Revolt (2015)

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Hedges, Chris, "Why I Am a Socialist", TruthDig, Dec 29, 2008
  2. Footage of the speech on YouTube; Rockford College, May 2003
  3. 3,0 3,1 Hedges, Chris; A Father's Gift, The Dallas Morning News, June 17, 2006, accessed Dec 21, 2010
  4. „The Nation Institute”. Arhivirano iz originala na datum 2011-02-02. Pristupljeno 2011-04-07. 
  5. US economy comeback, false advertisement

Vanjske veze[uredi | uredi kod]