Chongoni

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Slikarije na stijenama područja Chogoni
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Chongoni rock art.jpg

Malavi

Chogoni na karti Malavija
Chogoni
Chogoni
Lokacija Chogonija u Malaviju
Registriran: 2006. (30. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, vi
Ugroženost: -
Referenca: UNESCO

Chogoni je 2198 m visoka planina u distriktu Dedza, središnji Malavi, koja je najslavnija po bogatstvu prahistorijskim slikarijama, zbog čega je 2006. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi.

Chogoni i okolna brda su prekrivena karakterističnom gustom šumom miombo drveća koja čine područje zaštićenog šumskog rezervata još od 1924. godine. Ipak, područje je najpoznatije po slikama na stijenama u 127 lokaliteta na području od 126,4 km², što ga čini najvećim nalazištem prahistorijskih umjetnina u Africi. Pet špilja Chentcherere su zaštićeni kao nacionalni spomenici još 1969. godine i otvorene posjetiteljima.

Starije crvene slikarije su stare do 2500 godina, i pretpostavlja se da su ih naslikala plemena Pigmeja i Tva još od kamenog doba, a novije bijele su živa tradicionalna baština naroda Chewa koji žive na ovim prostorima od metalnog doba. Slikarije su uglavnom apstraktne geometrijske figure poput radijalnih prstenova, koncentričnih krugova, paralelnih linija i sl. Zbog čega se uvelike razlikuju od ostalih prahistorijskih slikarija lovaca-skupljača Sjeverne Afrike. Pretpostavlja se kako su imale ceremonijalnu i mitološku ulogu, npr. za prizivanje kiše ili prilikom obredne žrtve.

Novije, bijele, slikarije prikazuju mitološke životinje i rijedak su primjer slikanja na stijenama u poljoprivrednom društvu kao što je ono naroda Chewa. Pretpostavlja se kako su ih slikale žene za vrijeme ženskog obreda inicijacije, dok su na najnovijima prikazane maske Nyau povezane s muškim obredom inicijacije Gule Wamkulu (ples koji je upisan na popis nematerijalne svjetske baštine u Africi). Ovi obredi su danas u opasnosti nakon širenja Nguni naroda i dolaska Evropljana u 19. vijeku, a oslikavanje stijena je potpuno prekinuto, iako se obredi odigravaju u njihovoj blizini.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Prahistorijske slikarije u Africi: